Hopp til innhold

– Bortkastet

Harstadpolitikere om å sette inn mindre hurtigbåter mellom Tromsø og Harstad.

Politikerne frykter dårligere kapasitet, lengre reisetid og dyre billetter.

Gruppeleder i Harstad Høyre, Andreas Isachsen er en av dem som er skeptisk til det nye rutetilbudet. Han frykter miljøgevinsten går tapt dersom folk nå kjører til Evenes og tar fly til Tromsø eller bruker bilen de godt og vel 60 mila tur retur.

– Miljøgevinsten forsvinner

– Jeg redd for at det ikke skal skje så mange ganger at folk må stå igjen på kaia og vente, eller sitte som sild i tønne før de blir lei. Det som har vært den store styrken har vært de gode setene og den gode plassen, men med mindre båter blir det mer ubekvemt..

Nå frykter jeg at dersom de verste antakelsens slår til, så vil mange gå over fra å reise med båt til fly. Da er hele miljøgevinsten borte, sier han.

– Blir mindre dyr

Fylkesråd for samferdsel, Kari Anne Opsal forsvarer derimot denne løsninga.

– Den ruta har aldri vært lønnsom, men den blir mindre dyr enn den har vært før. Så kan vi se på om vi skal få enda flere ruter eller sette ned prisene. Det vil komme, og il løpet av et år eller to vil vi se på dette, sier hun.

Troms fylkeskommune opplyser at de nye båtene konstrueres med fokus på lavt brennstofforbruk og miljøutslipp, og at de i drift vil medføre en betydelig reduksjon av NOX utslipp.