Hopp til innhold

Barn anmeldt for fiskejuks

Fiskeridirektoratets kontrollverk vil statuere et eksempel og har anmeldt barn helt ned til 11 år.

Stine Margrete Mikkola er allerede en gang frikjent av politiet for påstander om fiskejuks, men Fisk

Stine Margrete Mikkola er allerede en gang frikjent av politiet for påstander om fiskejuks, men Fiskeridirektoratet gir seg ikke.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Stine Margrete Mikkola var 11 år da hun i fjor ble politianmeldt for fiskefusk. Saka etterforskes nå for andre gang. Stines far, Tor Mikkola, reagerer sterkt på beskyldninger fra Fiskeridirektoratet om at foreldre for å tjene noen få tusenlapper, står bak fiskejukset.

70 kilo tørrfisk

Våren og sommeren 2008 produserte Stine, som bor i Pollen på Stjernøya i Alta, 70 kilo tørrfisk. Tørrfisken ble solgt til et firma i Lofoten, men Fiskeridirektoratet mener Stine har begått flere regelbrudd. Blant annet anklages hun for å ha ført sluttseddelen feil.

Saka ble i fjor høst første gang etterforska av politiet som henla saka.

"Det synes åpenbart at sluttseddelen har blitt påført riktig registreringsnummer, den som brukes for fritidsfiske", skriver politiadvokat Morten Daae og fortsetter: "At det er registrert et annet nummer i basen til Råfisklaget, kan ikke fiskeren anklages for. Dette burde Fiskeridirektoratet region Nordland ha sjekket ut før de velger å anmelde forholdet".

Avgjørelsen ble påklagd til statsadvokaten i Troms og Finnmark som gjenopptok saka som nå etterforskes på nytt sammen med 10 andre lignende saker fra Altafjord-området.

Se video:

Video nsps_upload_2009_9_25_17_9_59_2510.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Reporter: Rolf Jakobsen Foto/Redigering: Kai Erik Bull

Vil statuere eksempel

Fiskeridirektoratets rådgiver i Nordland, Knut Georg Hartvigsen, mener det er nødvendig å statuere et eksempel før en fiskejukskultur får etablere seg hos unge mennesker.

Hartvigsen forteller at unger helt ned i 6-årsalderen har blitt registrert med egne fiskefangster. Dette mener han er åpenbare forsøk på fiskejuks fra foreldrenes side ved at ungdomsfiskeordninga misbrukes.

Ungdomsfiskeordninga skal rekruttere unge mennesker til fiskerinæringa, og er åpen for elever og studenter mellom 12 og 25 år.

Både i Finnmark og Nordland har kontrollverket kommet over tilfeller de mener er slike forsøk på juks. Direktoratet vil ha fortjenesten på tørrfisksalget inndratt.

7.000 kroner

Stines far, Tor Mikkola, reagerer svært sterkt på beskyldningene mot datteren.

- Stine har tjent 7.000 kroner på tørrfisksalget. Jeg tror ikke noen i sin villeste fantasi tror at foreldre gjør ungene sine til kriminelle for 7000 kroner, sier han.

Politiadvokat Thomas Darell ved Vest- Finnmark politidistrikt, opplyser at etterforskninga mot Stine etter all sannsynlighet igjen ender med henleggelse.

Det samme kan bli resultatet for de andre sakene fra Alta, men her skal Fiskeridirektoratet få si sitt før en eventuell henleggelse.

Tor Mikkola sammen med barna Stine og Gaute.

Tor Mikkola sammen med barna Stine og Gaute.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark