Hopp til innhold

Desperat jakt på fagfolk

Mangelen på arbeidskraft gjør at flere bedrifter gir opp å etablere seg i Hammerfest.

 

Byggeplass

Voksesmerter i Hammerfest: Veksten som øker boligprisene, hindrer tilflytting og ny arbeidskraft – og dermed også bedriftsetableringer.

Foto: Eirik Palm / NRK

Hammerfest har rekordlav arbeidsledighet, og næringslivet har store problemer med å skaffe ansatte.

Entreprenøren Nyboloft vil nå bygge to etasjer med leiligheter for sine ansatte over butikkbygningen – rett og slett for å lokke til seg folk.

 

– Det er mangel på fagfolk som gjør det. I dag kunne vi trengt fem fagarbeidere umiddelbart, forteller prosjektleder Kjell Emil Hansen.

Historien om byggefirmaet er ikke unik i Hammerfest, hvor bare 1,5 prosent av arbeidsstyrken er uten jobb. Fredag var det 60 forskjellige utlyste stillinger, mørketallet er enda høyere.

Liten respons

Butikkeiere NRK snakket med på fredag, forteller at de ikke får respons på jobbutlysninger. Det samme opplever byggebransjen.

– Ved Hammerfest Entreprenør som jeg er styreleder i, er det omtrent ikke svar på utlysningene, sier Ketil Holmgren.

Paradoks

Arbeidsledigheten sank kraftig med Snøhvitutbyggingen, men tilflytterne har ikke vært mange nok til å ta unna behovet. Et stort paradoks, mener Holmgren, som også er leder i Hammerfest handels- og næringsforening.

– Vi burde hatt flere ansatte. Vi ser blant annet de som har vedlikeholdsoppdrag på Melkøya sliter med å få tak i ansatte, og der er kontrakten basert på at de skal ha lokal arbeidskraft, sier han.

Spiral

– En årsak er nok at det ikke er mulig å etablere seg i Hammerfest til en fornuftig pris, mener Øystein Emaus, leder ved Nissen-senteret. Alle NRK har snakket med, er enige om at veksten som øker boligprisene hindrer tilflytting, ny arbeidskraft og dermed flere bedriftsetableringer.

– Veksten som skulle bli positiv, blir plutselig negativ, og det er jo ikke bra for regionen her, sier Kjell Emil Hansen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark