(Finnmark Dagblad)

– Vi ønsker å fortsette utbyggingen av E6, men i forslaget til statsbudsjett er det ikke lagt inn midler til dette. Det er beklagelig, og det mest fornuftige hadde vært fortsatt anleggsdrift, sier regionveisjef Torbjørn Naimak i Statens vegvesen.

Regjeringen foreslår å bruke 67 millioner kroner på å ruste opp E6 fra Nordkjosbotn til Kirkenes i 2008. Innenfor denne rammen ligger også strekningen Langnesbukta – Jansnes vest for Alta, hvor det for tiden foregår store utbedringer.

Skuffet ordfører

Strekningen skal stå ferdig om et år, og ordfører Geir Ove Bakken reagerer på den lille pengepotten. Han mener det burde vært bevilget minst 150 millioner kroner – og dét bare på strekningen fram til Alta.

– Vi har i flere år bedt om at det må på plass 150 millioner kroner hvert eneste år slik at vi kan få sluttført arbeidet i 2015. 67 millioner er langt unna dette beløpet, og det er helt klart at arbeidet ikke kan fortsette med så små bevilgninger, sier Bakken.

– Vi snakker tross alt om en stamvei, påpeker ordføreren.

Bundet opp i sør

Regionveisjef Naimak forklarer den lave bevilgningen med at regjeringen er bundet opp av store, igangsatte prosjekter som er bompengefinansiert.

– Det finnes 47 av disse, og de fleste av dem er sør i landet, sier han.

Naimak varsler nå en prat med Samferdselsdepartementet.

– Blir dyrere

– Vi må ta en diskusjon på dette. Det blir for galt at vi skal bruke 15-20 år i rykk og napp for å få veien helt ferdig. Den har en veldig dårlig standard i dag, og det er et stort behov for å ruste opp, sier han.

En uforutsigbar utbygging over mange år mener veisjefen også gjør veien dyrere enn nødvendig.

– Kostnadene for veiutbygging stiger, og vi må bruke mer penger på for eksempel planlegging, viser han til.

Ingen rassikring

Totalt foreslås det 100 millioner kroner til veiprosjekter i Finnmark. Dette inkluderer prosjekter både på stamveier og øvrige riksveier. Det er ikke forslått midler til rassikring, noe som Statens vegvesen beklager sterkt.

I tillegg til ferdigstillelsen av Langnesbukta – Jansnes, kommer det en restfinansiering av riksvei 888, Nordkynnveien. Det er også foreslått midler utbedringer på riksvei 98 over Ifjordfjellet.

Asfaltering

Det skal også asfalteres på deler av følgende strekninger, totalt 100 kilometer, inkludert gjenstående arbeider fra i år:

E6 Skaidi – Olderfjord

Rv. 93 Alta – Kautokeino

Rv. 92 Karasjok x E6 – Gievdneguoika x Rv93 (kun forarbeid i 2008)

Rv. 882 Langfjordbotn – Øksfjord – Hasvik

Rv. 888 til Bekkarfjord (gjenstående fra 2007)

Rv. 890 til Berlevåg (gjenstående fra 2007)

rm@fd.no