(Finnmark Dagblad)

I forrige uke kunne FD fortelle om en båt som var blitt stjålet fra Isnestoften-området i Alta. Eieren har satt opp plakater og varslet sitt kontaktnett rundt om. Sent onsdag kveld satt båteierens søster, Unni Nilsen og hennes mann Sigurd hjemme i Havøysund og så ut over vågen. Der oppdaget Sigurd en båt på tur inn til kai, en båt de syntes å dra kjensel på. Begge kastet seg i bilen og kjørte ned til havna.

Tok bilde

– Vi lot som ingen ting og gikk rundt og kikket på båtene. Jeg tok Sigurd i hånden og spurte ham halvhøyt hvilken båt det var han hadde tenkt å kjøpe. Samtidig tok jeg bilde med mobiltelefonen og forsøkte å sende dette til Alta for å få bekreftet at det var rette båten, men dette mislyktes, forteller Unni Nilsen.

Kjørte til lensmannen

I mellomtiden kom to menn på land med flere bensinkanner og la turen opp mot pumpene. Da kastet Unni og Sigurd seg i bilen og dro rett hjem til lensmannen, samtidig som de ringte ham.

– Eliassen kom ut og ba oss kjøre ned mens han hev på seg klærne. Og da vi parkerte var båttyvene i ferd med å ta tampen. Jeg sprang ned landgangen og hoppet om bord. Det var ikke så mye tid til å tenke seg om. Men jeg tenkte i alle fall at jeg skulle være om bord til lensmannen kom.

– Den e stælt!

– Da hadde jeg fått kontakt med min bror via telefonen, og han ba meg se under en luke på ett av setene. Der sto hans navn, og da var jeg 100 prosent sikker på at det var den riktige båten vi hadde funnet, forteller Unni.

I mellomtida hadde hennes mann spurt hvem sin båt dette var. Han som førte ordet mumlet noe om at båten var kjøpt, men da hadde Unni funnet sin brors navn under setet.

– Den båten e ikke kjøpt. Den e stælt, og det e bror min sin båt, fortalte jeg mennene. Jeg vet ikke helt hvor jeg fikk motet fra, men jeg var i alle fall glad da lensmann Eliassen dukket opp like etterpå, forteller Unni Nilsen.

Fikk ikke sove

Det ble langt på natt før det hele var over for Unni og Sigurd Nilsen, og Unni forteller at det ikke var mulig å få sove etterpå. I stedet for ligge og vri seg i senga, tok hun vaskebøtta fram for å få roet seg ned. I går måtte hun bli hjemme fra jobben.

Båteieren, Unnis bror Svend Knutsen, fikk med seg en kamerat og kjørte til Havøysund om natta med båthengeren påslep. I går morges lastet den båten på hengeren og dro tilbake til Alta etter å ha gjort unna det formelle med politiet.

To stjålne båter

Det viste seg at Unni og Sigurd Nilsen hadde funnet to stjålne båter og ikke bare en som først antatt. Den andre båten skal være stjålet fra Statoil i Hammerfest. Det dreier seg om en 2005-modell Rana 530 med 50 HK Suzuki. Lensmannen tok begge de to mennene med seg, og han brukte natta og morgentimene til avhør og etterforskning av tyveriet. Derfor var lensmannskontoret stengt i Havøysund i går, fordi også lensmannen måtte sove.

– Kontoret er stengt, lensmannen er ikke tilbake før fredag, var beskjeden fra sentralbordet til politiet i Hammerfest.