(Finnmark Dagblad)

Statssekretær Liv Monica Bargem Stubholt i Olje- og energidepartementet har ingen problemer med å være enig med ordfører Kristina Hansen i Nordkapp om behovet for å utvikle spisskompetanse på havmiljø og forurensning i nordlige farvann og i Finnmark.

– Et nasjonalt kompetansesenter?

– Økt kompetansedefinitivt. Om det formelt skal hete noe slikt skal jeg ikke slå fast, men det er kunnskapen som er det viktige. Og er den på plass, så...

Må i front

Det var en åpenbart engasjert statssekretær som deltok på åpningen av «North Cape Simulators» som er det den nye samlingen av skipssimulatorer ved Nordkapp maritime fagskole og videregående skole skal hete.

– Kunnskap er en av bærebjelkene i regjeringens nordområdesatsing, og på dette området kan vi fortsatt bli mye bedre. Vi vet at det er stor oppmerksomhet omkring det som skjer i arktiske strøk og har ikke råd til å la andre ta føringen der vi selv har ambisjoner om å være i tet. Det er også viktig at det ikke bare er kunnskap om nord men at den også utvikles og er tilstede i nordområdene.

Spleiselag

Stubholt er også opptatt av at det som nå er etablert i Honningsvåg blir benyttet av aktørene i oljeindustrien.

– Da tenker jeg ikke bare på oljeselskapene, men også på øvrige aktører som leverandører, offshorerederier etc. I det hele tatt, hele den delen av næringslivet som sokner til vårt departement. Kjøp tid og gi personellet opplæring og trening i bruk av utstyret her. Det gjelder for øvrig ikke bare private aktører, men også de offentlige. En utmerket anledning til samarbeid mellom sektorene.

Et eksempel

Stubholt bruker gjerne beredskapsopplegget og øvelsen som Hydro kjørte i forbindelse med Nucula-boringen som et godt eksempel.

– Her ble også fiskerne trukket med. Eksemplarisk, et skoleeksempel på hvordan alle aktører som kan bli berørt deltar i beredskapen, sier hun.

Beredskap og miljø

Stubholt poengterer at miljøhensyn og oljevernberedskap vil bli mer og mer sentralt når aktiviteten utenfor de nordnorske kyster økes.

– Det gjelder Goliat som nå konsekvensutredes for utbygging, og det gjelder åpningen av nye områder for oljevirksomhet i forbindelse med revisjonen av Forvaltningsplanen i 2010. Uten en tilfredsstillende løsning for miljø, herunder hensynet til fiskeriene og oljevernberedskapen, blir det neppe åpnet nye områder. Det gjelder for Barentshavet så vel som områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, sier statssekretæren.

Hva synes du om Honningsvåg som nasjonalt senter for oljevernberedskap? Si din mening her: