(Finnmark Dagblad)

Lars Bjørn Mehus forteller over et stadig trangere marked etter at tidligere faste kunder har tatt i bruk ulovlige båttjenester.

– Fra desember og fram til i dag estimerer jeg inntektstapet til å ligge et sted mellom 100.000 og 150.000 kroner. Båten har jeg lagt ut for salg, sier en resignert Mehus.

Det er fire år siden han kjøpte fartøyet «Arcticus». På denne tiden har han investert om lag to millioner kroner av egen lomme for å kjøpe fartøyet, samt å opprettholde de mange sertifiseringene som kreves for å føre passasjerer etter Sjøfartsdirektoratets forskrifter.

Undrende

Mehus stiller seg svært undrende til at offentlige etater bidrar til ulovlig virksomhet på sjøen.

– Jeg har tidligere fått flere transportoppdrag med både sogneprest og kommunale kunder. Plutselig var oppdragene borte. Det irriterer meg at det offentlige ikke etterspør sertifiserte tilbud, når de faktisk er med på å vedta lover og regler for det samme. Samtidig mener jeg slike oppdrag må foregå under like konkurransevilkår, og det er på ingen måte tilfelle her, sier Mehus.

Bunke med sertifikater

Inne i fartøyet har han rammet inn de mange sertifikatene som bekrefter at han har myndighetenes velsignelse til å frakte passasjerer til havs. Her har han Sjøfartsdirektoratets identitetsbevis for fartøy, kvalifikasjonsbevis, bemanningsoppgave, passasjersertifikat og dispensasjonssertifikat. I tillegg kommer sertifikat for radiotelefoni og sikkerhet. Sistnevnte fordi han har gassfyrt varme om bord. Samtlige bevis har han dekket av egen lomme.

I tillegg kommer avgifter. Sist år økte den årlige avgiften til skipskontrollen fra 9.000 til 18.000 kroner. Radiotelefoniavgiftene gikk nylig opp fra 1.500 til 5.000 kroner.

– Utgiftene har altså økt, mens inntektsgrunnlaget har falt. Det blir litt håpløst å tenke butikk under slike forhold, sier Mehus.

Forsikring

Forsikring utgjør 20.000 kroner i året. Dette punktet mener Mehus er et av de mest alvorlige.

– Jeg tror ikke de involverte har tenkt over konsekvensene om det skulle skje en ulykke med et uforsikret fartøy. Selskapene nekter nemlig å forsikre båter som ikke har sertifisering, hevder Mehus.

Han retter en kraftig pekefinger mot Hammerfest kommune, som han mener gjør alt for lite for å tilrettelegge havneforholdene for turisttrafikk.

Ingen fast kaiplass

– Jeg har ikke engang en fast havneplass der turistene kan finne tjenestene mine. Ting henger ikke på greip hva infrastrukturen angår. Stort sett må jeg la fartøyet ligge her på Fuglenes, av og til med fiskebåter som surrer seg fast utenpå. Det umuliggjør ofte spontane turer med turister som etterspør dette, sier en hoderystende båteier.