(Finnmark Dagblad)

En person fra Hammerfest har siden i vår fraktet passasjerer mot betaling uten å inneha de nødvendige sertifikater og tillatelser fra sjøfartsmyndighetene.

Opplysninger innhentet av Finnmark Dagblad viser at eieren av en 40 fots cabincruiser siden i vår har hatt flere betalte oppdrag i Hammerfest-regionen. Oppdrag som har vært foretatt uten at den nødvendige tillatelsen fra myndighetene foreligger, også kalt «tillatelse til begrenset passasjerbefordring».

Hammerfest Menighet bekrefter at de har benyttet denne båteieren ved to anledninger på turer fra Hammerfest til Kårhamn og Hønseby. Prislapp per tur: 8.300,-.

– Jeg regner med at når folk tilbyr sine tjenester at de også inne har de nødvendige tillatelser, sier sogneprest Jon Atle Birkeland, som for tiden har studiepermisjon.

– Spurte du om tillatelsene var på plass?

– Nei, det gjorde jeg ikke. Når det er sagt, så er ikke sertifikater til havs det vi lærer mest om under utdanningen. Dessuten, tilbudet oppleves jo som solid og seriøst. Vi har vært ute med verre fartøy enn dette som har papirene på veggen, repliserer Birkeland.

Hammerfest kommune kjøpte tjenester

Hammerfest kommune har i sommer benyttet samme transportør. Bygg- og plansjef Arild Johansen måper når han blir konfrontert saken. Senest i forrige uke benyttet hans avdeling fartøyet i forbindelse med en befaring fra Slettnes til Akkarfjord på Sørøya.

– Jeg snakket med ham sist fredag og spurte direkte om han hadde sertifikatene i orden. Dette bekreftet han. Da ber man ikke om dokumentasjon. Dette er en sak som helt klart går på tilliten løs, sier Johansen.

Tipset i sommer

I sommer mottok Sjøfartsdirektoratet tips om at den aktuelle båteieren drev ulovlig frakt av passasjerer. Direktoratet varslet deretter sjøfartsinspektøren i Tromsø om forholdet. Men så langt er det uklart hvordan saken er blitt behandlet videre. Inspektøren har ferie, og ved distriktskontoret i Tromsø kunne de ikke finne papirene. Hans stedfortreder ved kontoret i Bodø, Karstein Frostmo, hevder forholdet kan forfølges.

– Hvis det viser seg at han har drevet med ulovlig transport av passasjerer mot betaling, er dette en straffbar handling, sier han.

– Ikke godkjent

Ved Sjøfartsdirektoratets kontor i Hammerfest, bekrefter overingeniør Kåre Emanuelsen at han har vært med befaring av fartøyet «Navigo», men at fartøyet ikke er formelt godkjent for passasjertrafikk.

– Båteieren har fått uttrykkelig beskjed om at dokumentet må være på plass før fartøyet tas i bruk for betalt passasjertransport, sier han.

– Kan han ha misforstått signalene på noe tidspunkt?

– Det kan jeg ikke tenke meg. Vi har hatt så mange møter og samtaler at han neppe har andre enn seg selv å takke for at denne situasjonen har oppstått, sier Emanuelsen.

Sjøfartsdirektoratets hovedkontor er svært opptatt av at regelverket blir fulgt.

– Vi er takknemmlige for alle tips fra publikum om denne type virksomhet. Dette er forhold vi vil bringe videre til sjøfartsinspektøren, sier kommunikasjonsdirektør Eilif Fjon.

Båteier Svein Tore Paulsen vil i utgangspunktet ikke være med på at han har gjort noe ulovlig ved å befrakte både prest og kommunalt ansatte med sin 2,8 millioner kroners cabincruiser. Dette har han gjort via sitt eget enkeltmannsforetak, Bato.

– Man kan frakte folk så lenge man ikke tar betalt, begynner han.

Vi har bekreftelse på at du ved to anledninger har fraktet sognepresten til øysamfunnene. Dessuten flere turer for Hammerfest kommune, som også har betalt?

– Ja, det kan nok stemme. Men jeg har fått muntlig beskjed fra en av inspektørene om at alt var i orden, sier Paulsen.

Sertifikatet som verifiserer dette er ennå ikke på plass. Inspektørene gjorde den siste befaringen i begynnelsen av september. Du har hatt flere turer før dette, altså uten at papirene var i orden?

– Jeg har kanskje vært naiv og tenkt at alt var i orden. Sånn sett er dette veldig ubehagelig, sier Paulsen, som hevder han tok kystskippersertifikatet i 2006.

Han er i dag ansatt i Hammerfest kommune, men planlegger en pensjonisttilværelse som fartøysjef.

– Det er derfor båten er kjøpt inn. Jeg vil jobbe mot turisme, og alle som vil komme seg et sted i nærområdet rundt Hammerfest med fartøy, avslutter Paulsen.