(Finnmark Dagblad)

– Jeg er frarøvet den beste sjølakseplassen min som jeg har hatt i over ti år. Dette er horribelt, og FeFo må snu i denne saken, krever fisker Arnt Ring.

Yrkesfiskeren fikk i mars i år innvilget tre sjølakseplasser i Skillefjordnes i Altafjorden, og trodde alt var i orden da han skulle fortøye 14. mai i år – dagen før fisket startet.

– Jeg kom med båten fra Øst-Finnmark hvor jeg hadde vært på fiske. Nytt utstyr hadde jeg også kjøpt meg. Så får jeg høre på bygda at jeg ikke kan fortøye der, for plassen var gitt til noen andre, forteller Ring.

Mister inntekt

Etter å ha kontaktet Finnmarkseiendommen (FeFo) får han bekreftet ryktene. Plassen var etter en ankebehandling i styret i slutten av april gitt til en pensjonert fisker.

– Dette på tross av at det i retningslinjene heter at yrkesaktive fiskere skal prioriteres. Dessuten skal det også vektlegges hvem som har hatt plassen tidligere når flere søker på samme plass, sier Ring.

Han er mildt sagt opprørt over FeFo, og reagerer også på at han aldri fikk beskjed om at han var fratatt plassen. Opprinnelig ble Ring tildelt tre plasser, men sitter nå igjen med kun to plasser.

– Vi er en hel familie som er avhengig av inntektene fra sjølaksefisket, og da dette fisket foregår i over to måneder får dette konsekvenser for inntekten min, påpeker han.

Fikk støtte av administrasjonen

Ring viser også til at administrasjonen i FeFo har gått inn for at han skulle få lakseplassen, og han kan derfor ikke skjønne hvorfor styret har gått på tvers av dette. At han heller ikke får lov til å anke på vedtaket, synes han er urettferdig.

– Det blir en orientering rundt saken i neste styremøte, men ingen behandling. Uansett vil jo årets sesong være over før noe blir gjort, sier han.

Overtok ansvaret

Etter at finnmarksloven trådte i kraft, er det FeFo som har overtatt ansvaret med å tildele lakseplasser, og tildelingene skjer hvert tredje år. Direktør Jon Meløy i FeFo bekrefter at Ring var innvilget tre plasser.

– Det var tre søkere til denne ene plassen, og derfor gjorde styret en skjønnsmessig vurdering, sier han.

– Ikke i strid

Styret gikk inn for å gi de tre søkerne to plasser hver – som et slags likhetsprinspipp. Ifølge Meløy er det riktig at yrkesaktive fiskere skal prioriteres.

– Men samtidig kan fiskere som har blitt pensjonister også innvilges inntil tre plasser. Derfor er ikke styrets vedtak i strid med retningslinjene, forklarer han.

Meløy er imidlertid uenig i at Ring ikke ble orientert.

– Vi har vært i kontakt med ham flere ganger, og han var helt klart orientert om dette, hevder direktøren.

Sen avklaring

Det eneste han tar kritikk på er den sene avklaringen i saken.

– Vi skulle ønske vi ble ferdig med plasstildelingene tidligere og i fremtiden vil vi gjøre dette, sier Meløy.

rm@fd.no