(Finnmark Dagblad)

– De store bedriftene tilknyttet nordsjøbassenget, hvor skal de flytte når olje- og gassaktivitetene flyttes til Barentshavet? spurte nordområdeekspert Johan Petter Barlindhaug.

Han var invitert til kommunestyremøtet i Alta mandag for å innlede til debatt om nordområdesatsningen og Altas rolle tilknyttet denne. Blant flere strategier anbefalte han å opprette et stort industriområde med god sjøtilknytning, og satse på Alta som et attraktivt sted å etablere seg.

Barlindhaug viste også til smeltingen av Arktis, som gjør Nord-Norge til et nytt og svært interessant knutepunkt for skipstrafikk over Nordpolen.

Bukta for lite

Da eksisterende havneområde i Bukta er for lite, fremhevet derfor flere representanter Rafsnes som beste fremtidige alternativ.

– Skal vi etablere et stort industriområde tror jeg vi må se mot Rafsbotn. Mudrer vi Rafsnes til et landfast område tror jeg vi har skutt gullfuglen, sa Lars Hapalahti (Ap).

Varaordfører Kåre Simensen (Ap) og Tor Bjørnar Henriksen (RV) fremhevet også Rafsnes’ muligheter.

– Snart må vi ta stilling til en regulering av området. Dette for å fortelle at her er havnen dere leter etter, sa Simensen.

– Senter for alle

Ifølge Barlindhaug er det driftsfasen av olje- og gassindustrien som bringer med seg de stabile og langsiktige arbeidsplassene, og at fokuset for næringslivet og det offentlige i Nord-Norge bør ligge der og ikke på utbyggingsfasen.

I et slikt perspektiv kan Alta få en nøkkelrolle. Med stabilt vær, gode kommunikasjonsmuligheter, bredt kulturtilbud og som kompetansesenter med høgskolen i spissen, skaper dette et attraktivt vekstsenter. Det viser også befolkningsstatistikken, som for Alta har pekt oppover i mange år.

– Alta vil aldri få noe prosessanlegg, og bør heller yte støtte til alle de andre kommunene. Alta bør ta på seg storfrakken og erklære seg som senter for alle, sa Barlindhaug, som også fremhevet at Alta utmerker seg med et godt næringssamarbeid og at dette bør videreutvikles enda sterkere.

Savnet miljøperspektiv

Ikke alle kommunestyrerepresentantene var like begeistret for Barlindhaugs nordområdeperspektiv. Enkelte mente han fokuserte for mye på olje og gass, og at nordområdene er så mye mer enn det.

Og særlig miljøperspektivet ble etterlyst.

– Vi må sørge for at industrien tar miljøansvar. Turistene som kommer hit ønsker en naturbasert opplevelse. Også for oss selv og våre barn er det viktig å ta vare på naturen, sa Trine Noodt (V).

rm@fd.no