(Finnmark Dagblad)

«Du må nok vente til i morgen. Det går ingen busser eller båter mellom byene i Finnmark i dag», opplyste en vennlig stemme på 177-sentralen 1. pinsedag.

FDs journalist skulle prøve å ta buss fra Alta til Hammerfest søndag i pinsen, intetanende om at Veolia stenger ned tilbudet sitt på slike høytidsdager. Undertegnede er innflytter til fylket og er vant til andre forhold, men for fastboende er denne servicen den naturligste ting i verden.

– Enkelte dager skjer dette. Det er på de mest høytidelige dagene hvor avgangene ikke gjennomføres. Det handler om 1. juledag, 1. pinsedag og de bevegelige høytidsdagene i påsken, sier rådgiver Tore Andreassen i Finnmark fylkeskommunes samferdselsavdeling til Finnmark Dagblad.

Flypassasjerer strandet

Også flybussen er innstilt på det helligste, selv om flyene ikke tar det samme hensyn.

– Vi hadde normal flytrafikk 1. pinsedag. Det er klart at når man driver flytrafikk er det naturlig for kunden å tenke sammenheng med fly og buss. Det skal være lagt opp slik at man har en viss korrespondanse, sier lufthavnsjef Charles Kristiansen ved Alta lufthavn.

Han sier passasjerer som kommer tilreisende raskt kan få et problem uten buss.

– Da må de bruke andre befordringsmidler. Hvis de ikke har bil har de et problem. Dette er uheldig.

Tradisjon i fylket

Grunnen til korrespondansestoppen skal rett og slett være tradisjon.

– Dette er en videreføring av tidligere år hvor det ikke har vært gjennomført avganger på disse dagene. Vi har ikke mottatt noen klager – det har alltid vært slik, og ruteopplegget er tilpasset deretter. Folk har også tilpasset seg, sier Andreassen.

– Men synes dere rutetilbudet er godt nok på disse dagene?

– Vi har ikke mottatt noen klager. På bakgrunn av at folk har akseptert tilbudet som foreligger er det ingen grunn til å forandre på det, sier Andreassen.

Lover endring

Fylkesråd Kåre Simensen (Ap) mener dagens tilbud er langt fra godt nok. En ny samferdselsplan er på trappene, og Simensen lover endring.

- Dette skal vi ha ordnet til neste aktuelle helligdag, det vil jo bli 1. juledag, sier fylkesråd Kåre Simensen til Finnmark Dagblad.