Hopp til innhold

Gigantutslipp

262.000 liter diesel i sjøen i Båtsfjord - men rutinene har ikke sviktet, hevder bunkersselskapet

Oljesøl

Illustrasjonsbilde.

Foto: Torje Bjellaas / NRK

- Ingen av våre rutiner har sviktet, vi har en kontroll på tankene hvert femte år, noe som følger bransjestandarden, sier daglig leder i Bunker Oil AS, Jan Kleven.

- Tykke lag med olje

Da de ansatte kom på jobb mandag 29. september oppdaget de at det løpet av helgen hadde lekket ut drøye 262.000 liter dieselolje i havnebassenget i Båtsfjord. Det var bedriften selv som varslet kommunens havnevesen om utslippet.

- Vi stilte opp med det vi hadde av utstyr og fikk lagt ut det vi hadde av lenser umiddelbart, mens folk fra Bunker Oil forsøkte å stoppe lekkasjen, sier havnesjef i Båtsfjord, Odd Jarle Hansen.

Da var SFT, politi, mattilsynet og brannvesenet blitt alarmert om hendelsen. I selskapets egen rapport opplyses det at man kunne observere til dels tykke lag med olje under og ved kaia.

Noe av oljen slapp forbi de utlagte lensene og ble forsøkt demmet opp ved hjelp av spesielle sekker som ble lagt ut i sjøen. Det var til dels sterk vind under aksjonen, noe som ifølge havnevesenets rapport bidro til en rask nedbrytning av utslippet.

- Korrosjon

- Lekkasjen oppsto i et rør som er sveiset på tanken, som det er festet en ventil på. Og den har vært utsatt for korrosjon, sier Jan Kleven.

Men til tross for dette fastholder Kleven at Bunker Oil ikke er å laste i saken.

- Vi har varslet alle innstanser som skal varsles og ut over det er det opp til myndighetene å se hvorvidt vi har sviktet i våre rutiner, og om vi kan lastes for dette på noen måte. Og så langt jeg ser kan vi ikke det.

Hendelsen i Båtsfjord er nå inne til behandling hos Statens Forurensningstilsyn. Det var i går kveld ingen ved SFT som kunne kommentere saken.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark