(Finnmark Dagblad)

På et folkemøte tirsdag presenterte Havnevesenet og Hammerfest kommune sine tanker og ideer rundt utformingen av havneområdet i byen. Havnevesenet har engasjert Barlindhaug Consult AS i Tromsø, som har utarbeidet et forprosjekt for kailøsninger, mens kommunen har hentet inn ekspertise fra Remark Landskap AS i Oslo i arbeidet med en kaipromenade.

– Vi har sett på området mellom torget og Storelva, og laget et forslag på hvordan området kan utformes, med liggekaier og flytekaier. Det er lagt opp til at man skal ha plass til både fiskefartøyer, lystbåter og hurtigbåter, i tillegg til store cruiseskip på opp mot 250 meter, sa Rikard Karlstrøm – som representerte Barlindhaug – fra talerstolen.

Stor cruisekai

Som man ser av Barlindhaugs tegning, vil den nye cruisebåtkaia bli lokalisert i området ut mot Storelva. Dette begrunnes med hensynet til bølgehøyde og vanndybde. Det planlegges kun to relativt smale tilknytningspunkter til land fra kaia.

En ny hurtigbåtkai vil bli lagt like ved det nye kulturhuset. Her vil det kun bli av- og påstigning for passasjerer, altså ingen godstransport. Den eksisterende betongpiren beholdes slik den er i dag. Innerst mot torget vil Barlindhaug erstatte trekaia med en ny og større flytekai tilrettelagt for fritidsbåter.

Promenade

Når det gjelder kaipromenaden hadde Barlindhaug blitt bedt om å gjøre seg noen tanker rundt denne også. Her ser de for seg en kailignende konstruksjon plassert helt ut mot sjøen. Promenaden vil krysse kaiene langs hele strekningen fra torget til Storelva. Barlindhaug foreslår en tre meter bred promenade, med benker og belysning inn mot land og rekkverk ut mot sjøen.

Lanskapsarkitekt Mona Kramer Wendelberg representerte Remark Landskap på møtet. Kommunens prosjekt er fortsatt i startgropen, men landskapsarkitekten presenterte allikevel noen tanker rundt kaipromenaden.

– Vi tenker å tilrettelegge for næring på gateplan hele veien fra cruisebåtkaia til torget, slik at man leder passasjerer fra cruisebåtene inn mot sentrum. En promenade ut mot Storelva vil først og fremst være interessant som utkikkspunkt for turister, sa Kramer Wendelberg.

I tillegg bemerket landskapsarkitekten at en tre meter bred promenade muligens kan bli i smaleste laget.