(Finnmark Dagblad)

Havnevesenet i Nordkapp kan ikke utelukke at det er forurenset vann ombord i den utrangerte oljeriggen. Derfor har de krevd at det tas vannprøver fra samtlige 30 vanntanker. Prøvene skal undersøkes av et laboratorium i Oslo.

Hvis de inneholder noen form for forurensning vil riggen bli nektet å slippe ut ballastvann.

Ballast

I går kveld ble riggunderstellet, som består av seks plattformbein, sakte slept inn mot Sarnes. Det skjedde etter at en ekstra slepebåt var kommet til. Allerede i dag er det ventet at arbeidene på riggen kan starte. Plattformen skal kvitte seg med tonnevis av ballast for å kunne ligge høyere i sjøen, men får ikke pumpe ut en vanndråpe før vannet er grundig undersøkt.

Åtte spesialister fra Stavanger skal ta seg inn i plattformbeina for å hente vannprøver. Deretter er det opp til laboratoriet i Oslo i å eventuelt gi grønt lys for såkalt deballastering.

Samarbeider

De enorme vannmengdene om bord i riggen har vært der siden 2003, og stammer angivelig fra Nordsjøen. Men ingen vet med sikkerhet om det inneholder olje eller annen forurensning. Ballastvann er sjøvann som pumpes inn i tanker for å øke et fartøys stabilitet. Fra internasjonal skipsfart vet man at slikt vann sprer bakterier og organismer som kan utrydde sjødyr og fiskebestanden.

– Vi har bedt de som utfører slepet om at det tas vannprøver. Det har de sagt ja til, selv om de strengt tatt ikke er forpliktet til det, sier havnekaptein Karstein Skogheim.

Langvarig

Det russiske slepet, som er underveis fra Murmansk til Mexicogulfen, ventes å bli liggende 10 til 14 dager i Sarnesfjorden utenfor Honningsvåg. Havnemyndighetene kommer ikke til å tjene særlig mye på den uventede gjesten, men det gjør derimot flere lokale firmaer som skal levere utstyr og tjenester til riggen.

I dag eller morgen kommer dessuten en slepebåt fra Trondheim for å delta i arbeidet i Sarnesfjorden.