2007_04_lyttestasjoner_alta-skisse_200x207

Lyttebøyer i Altafjorden

Norges Fiskerhøgskole har i dag startet å legge ut 57 lyttebøyer i fjorden. De skal brukes til overvåkning av vandringen til anadrom fisk. Det er et stort fartøy som startet arbeidet i dag morges, og Alta Havn fikk telefon fra bekymrede fiskere som mente at: "Nå tømmes fjorden for fisk!" Så galt var det ikke.
2007_04_lyttestasjoner_alta-skisse
Klikk for stort bilde
Bøyene er veldig godt merket, også med radar/ solreflektorer og lys på de som står midtfjords, slik at de er synlige her i midnattsolens land i årstiden vi nå går inn i. Skisseforklaring: Blå, Rød og Gul strek er linjer med lyttestasjoner over fjorde, med tilnærmet 100% deteksjon. Tall angir antalla lyttestasjoner i linjen. * (stjerner) er andre lyttestasjoner.
Beskrivelse av saken

Norges Fiskerihøgskole i Tromsø er gitt tillatelse til utplassering av 58 utlegg med Vemco VR2 automatiske lyttestasjoner i Altatjorden.
 
Utleggene er en viktig del av et forskningsprosjekt, hvor vandringsatferden til postsmolt og flergangsgytere fra atlantisk laks fra Altaelva, vill røye og ørret, samt simulert rømt oppdrettsfisk skal kartlegges.

Dette for blant annet for å gi en bedre kunnskap til bruk i forvaltningen. Prosjektet gjennomføres av Norges Fiskerihøgskole og er blant annet finansiert av Norges
Forskningsråd.

Hvert utlegg består enten av 40 kg anker/kjetting og 14mm tau til blåse på overflaten eller et 100 kg anker og 14 mm tau til blåse. Selve lyttestasjonen (VR2) vil bli plassert 3m under overflaten.
 
Utlegget i midten av fjorden vil bli merket med radarreflektor. Alle utlegg merkes tydelig med navn og telefonnummer. Utleggene planlegges utplassert i april 07 og skal da stå ute til utgangen av 2007. Det vurderes å la noen stå over vinteren til 2008.

Kontaktperson: Jan G. Davidsen, Norges Fiskerihøgskole, mobil 924 64314

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk

SAMARBEIDSPARTNERE