(Finnmark Dagblad)

Terrorangrepene 11. september sendte sjokkbølger ut i hele verden, og også havnene i Finnmark har måttet følge de sikkerhetskravene som er kommet. Det har kostet.

Betalte selv

Det ble innført en sikkerhetskode med sine krav, og tiltakene som måtte iverksettes, måtte havnene selv betale for.

Ett av kravene er også at havnene skal kontrolleres. For det krever Kystverket som foretar kontrollene, 25.000 kroner per havn – årlig. Dette reagerer norske havner mot.

– Vi synes 25.000 kroner for en slik kontroll er altfor høyt, sier havnesjef Jens Petter Mathisen ved Alta Havn KF.

– På den ene siden stilles det krav om tiltak som vi må iverksette for å være en godkjent ISPS-havn, noe som har kostet oss om lag 500.000 kroner, og på den andre siden tar et statlig organ betalt for å kontrollere dem. Der er jeg skuffet over Helga (Pedersen, fiskeri- og kystminister). Det er hun som har ansvaret, sier Mathisen.

Ville nekte

Norske havner ønsket å protestere mot avgiften ved å nekte og betale.

– Men da reagerte Kystverket med å si at godkjenningen da ville bli fratatt. Det har ikke vi råd til, og derfor er vi nødt til å betale årsavgiften. Regningen fikk vi for kort tid siden, sier Jens Petter Mathisen.

Den utgiften vil gå utover de som bruker havnene som Alta Havn KF har. Havnesjef Jens Petter Mathisen setter nemlig opp den såkalte ISPS-avgiften.

– Vi skal drive med selvkost, og derfor er vi nødt til å finne dekning for de totalt 50.000 kronene for våre to ISPS-godkjente havner som vi må betale årsavgift for til Kystverket, sier han.

For eksempel vil et anløp for et skip under 500 bruttotonn koste 40 prosent mer neste år i forhold til i år.