(Finnmark Dagblad)

– Vi har hatt det så fantastisk hele veien. Søndag kveld var det strålende vær da vi passerte Nordkapp. Først mandag opplevde vi den første skikkelige gråværsdagen på hele turen, sier Inge-Lise Hussmann og Birte Halken.

Fra København

De er passasjerer om bord på Ocean Nova som er den andre cruisebåten av totalt 97 som anløper Nordkapp havn denne sesongen. Med sine vel 2.000 bruttotonn er dette den minste båten på anløpslista i år. Om bord er det kun danske passasjerer, og Birte og Inge-Lise forteller at turen har vært fantastisk.

– Vi startet i København og ankom Bergen som første havn i Norge. På turen nordover har vi besøkt en rekke av de stedene som Hurtigruten er innom, men vi har hatt bedre tid på hver plass, sier de.

Redusert NOx

De danske damene er fornøyde med cruisebesøket til Norge, og havnefogd Steinar Hansen i Nordkapp har også grunn til å være fornøyd med signaler om at NOx-avgiften likevel ikke blir så stor som forventet. Dermed virker ikke framtiden for cruisetrafikken nordover så mørk som man hadde fryktet for noen uker sider. Det kan dreie seg om en reduksjon fra 15 kroner pr kilo til tre kroner pr kilo.

– Dette er en så pass betydelig reduksjon at det vil være en avgift som næringa kan leve med, sier Steinar Hansen.

Cruiseordførere

Ulf Syversen, ordfører i Nordkapp, tok nylig denne saken opp med sammen med «cruiseordførerne» Guri Ingebrigtsen fra Vestvågøy i Lofoten og Nils P. Støyva fra Stryn. Også Alf E. Jakobsen og Reidar Sandal fra Finanskomiteen deltok på møtet. I forkant hadde ordførerne også møter representanter fra NHO og cruisenæringa.

Ulf Syversen mener NOx-avgiften har kommet for å bli, men han er glad for at man nå har fått positive signaler til at det brukes midler fra NHOs NOx-fond til reduserende tiltak. Det blir nye møter om denne saken i løpet av kort tid slik at man kan få en endelig avklaring om hvor mye NOx-avgiften blir redusert.

Ikke så negativt

Havnefogd Steinar Hansen mener cruiseordførerne har gjort en god jobb i denne saken. Han har tidligere fryktet at antallet cruiseanløp ville bli redusert til det halve på grunn av den særnorske avgiften, men nå ser han mer optimistisk på framtidsutsiktene.

– Men en slik reduksjons blir konsekvensen langt fra så negative som vi hadde fryktet, sier han.

Fly fra Alta

Inge-Lise Hussmann og Birte Halken om bord på Ocean Nova bekymrer seg ikke for NOx-avgiften. De forbereder seg til reisen tilbake til Danmark, og den går med fly fra Alta. En ny gruppe dansker kommer nordover med flyet til Alta. Fra Alta reiser de sørover med Ocean Nova, og allerede onsdag er båten tilbake i Honningsvåg igjen.

– Vi har hatt det så fint og ikke vært sjøsyk en eneste dag, forteller de.