(Finnmark Dagblad)

– Dette er et veldig bra prosjekt, sier han etter å ha fått en orientering om de nye cruisekaiplanene av havnestyrets leder i Nordkapp, Kristina Hansen.

28 millioner

Karl Eirik Shjøtt-Pedersen, statssekretær og stabssjef på Statsministerens kontor, kjenner godt til Nordkapp sin langvarige kamp for ny cruisekai. Han har opp gjennom årene hatt flere møter med kommunen om saken.

Nylig la Nordkapp havn fram et nytt cruisekaiprosjekt, og det nye prosjektet ble presentert for Schjøtt-Pedersen da han besøkte Nordkapp i slutten av forrige uke. Mens det tidligere har blitt operert med en prislapp på mellom 50 og 70 millioner kroner, så er det nyeste kaiprosjektet kostnadsberegnet til 28 millioner. Samtidig har Nordkapp havn laget en omfattende konsekvensanalyse av hvilke ringvirkninger cruisetrafikken til Nordkapp har for Nord-Norge og for landet som helhet. Det er tråd med de rådene Schjøtt-Pedersen har gitt i saken.

– Nordkapp har gjort en god jobb med å få banke ned kostnadene og samtidig har de lagt fram et prosjekt som synliggjør hvilken betydning denne cruisekaia har for reiselivet utenfor kommunen, sier han.

Nasjonal verdi

Når det gjelder midler til kaiprosjekter, så er det mulig å søke midler både fra Fiskeridepartementets tilskuddsordning til fiskerihavner og fra Kommunal- og regionaldepartementets midler. De deler ut midler til fylket, men de har i tilegg en nasjonal pott som går til prosjekter med nasjonal betydning. Han ser cruisekai i Nordkapp som aktuell kandidat til å få midler fra denne posten.

– Jeg kan selvsagt ikke love penger, men jeg mener Nordkapp vil kunne søke midler fra denne potten, sier han.

Gjort leksa

Kristina Hansen, leder i styret for Nordkapp havn KF, er optimistisk etter møtet med Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

– Vi har gjort leksa vår og fått banket ned kostnadene. Samtidig har vi også fulgt oppfordringen om å få dokumentert de ringvirkningene en cruisekai har for reiselivsnæringa i Norge, sier hun.

Årsaken til at prisklappen for ny cruisekai har blitt redusert med så mange millioner, skyldes at man nå har satset på en løsning der man tar skipene til kai midtskips. Dermed holder det med en 100 meter lang cruisekai.

For Nordkapp havn starter nå et mer målrettet arbeid med å skaffe til veie den nødvendige finansiering. Kristina Hansen har et håp om at de skal komme i mål i 2009.

– Jeg håper at vi kan starte byggingen i 2008 og ha den nye cruisekaia klar til sesongen 2009, sier hun.