(Finnmark Dagblad)

Det mener Åse Lill Barstad, prosjektleder i Nordkapp Næringshage.

– Men da må vi være på banen og spille kortene riktig. Jeg tror vi har store muligheter både når det gjelder vekst i reiselivsværinga og muligheten til å bli med på oljeeventyret. Men det betyr også at vi som bor i Finnmark må ta ansvar. Vi må være tålmodig, tenke langsiktig og være konkurransedyktige, sier Barstad.

Hun arbeider med ulike prosjekter innenfor reiseliv og er blant annet innleid som konsulent i et markedsføringssamarbeid som heter Arctic Europe. Hun mener at reiselivnæringen er viktig for Nordkapp.

– Det er helt klart at Turismen er en av våre viktigste næringer. Men også her har vi også en stor jobb å gjøre. Kommunen og alle reiselivsaktører må tenke langsiktig og satse for fullt på markedsføring. Det er stor konkurranse i reiselivsnæringen i dag. Nå er hele verden tilgjengelig og alle kan tilby noe unikt. Her må vi gå sammen og fronte kommunen vår, sier hun.

I endring

For det er ikke bare å sitte på laurbærene og vente på at alt skal falle på plass.

– Reiselivsnæringen er i endring. Det ser vi for eksempel på cruisetrafikken. Båtene blir større og folk ønsker større egenaktivitet i reiseopplevelsen. Jobben min i Nordkapp Næringshage har i første omgang gått ut på å planlegge et prosjekt som går på produktutvikling av aktiviteter rettet mot cruisenæringen, nettopp på grunn av dette, forteller Barstad.

Cirka en fjerdedel av alle som besøker Nordkapp kommer med cruisetrafikken.

– Flere og flere har mulighet til å ta cruise, og trendene tilsier at det blir større og større båter. Derfor er det viktig for reiselivsnæringa at kommunen får en ny cruisekai. Jeg vet at Nordkapp Havn ser et stort behov og potensial i dette, og arbeider hardt for å få dette til, sier hun.

Rydd opp!

Barstad har en oppfordring til alle i kommunen.

– Nå er det på tide å rydde opp, og gjøre det litt koselig rundt oss, sier hun.

Prosjektlederen er nemlig lei av at skrot og søppel skjemmer byen.

– Kommunen, bedriftseiere og alle innbyggere må begynne å tenke på at vi er en vertskapskommune. Da må vi fremstå som et vertskap, både når det gjelder service, men også i miljøet rundt oss. Det er alles ansvar å gjøre det trivelig og tenke positivt. Å skape en holdning om at her er det kjekt å bo, sier Barstad.

Og minner om at det er vanlig folkeskikk å rydde når man får besøk.

– Vi skal være stolte av byen vår, sier hun.

Få de unge tilbake!

Barstad mener kommunen og bedriftseiere bør se viktigheten av lokal rekruttering.

– Alle burde tenke på lokal tilknytning og prøve å få de unge tilbake når de er ferdig med utdannelsen sin. Det er mye større sjanse for at en fra byen vil etablere seg og bli værende. Med dalende befolkningsvekst i kommunen er det viktig å skape arbeidsplasser som gjør at folk vil bli, sier hun.

Barstad har selv bodd 16 år utenbys. Ved nyttår flyttet hun tilbake til hjembyen.

– Da jeg fikk jobb i Nordkapp Næringshage tok jeg med meg mann og barn og flyttet hjem. Jeg ville nærmere familien og ønsket å gi barna mine de samme oppvekstsvilkårene som jeg hadde, sier hun.