(Finnmark Dagblad)

Hittil har ikke norske myndigheter snakket høyt om faren for terroranslag mot Snøhvit-anlegget. Men nå røper øverste sjef for landets forsvar, general Sverre Diesen, sitt syn på dette. Han går overraskende langt i retning av å innrømme at han betrakter gassfabrikken i Hammerfest som et av landets mest utsatte terrormål. I går skrev Stavanger Aftenblad, med henvisning til et intervju med forsvarssjefen, at «Melkøya er terrormål nummer én i Norge».

– En terrorist søker alltid å gjøre størst mulig skade ved sine handlinger. Ved å rette et terrorangrep mot Snøhvit-feltet kan vedkommende gjøre stor økonomisk og miljømessig skade i et utsatt og sårbart område, sier forsvarssjef Sverre Diesen til avisen.

Følsomt

Finnmark Dagblad ba i går kveld Diesen utdype sitt syn på Snøhvit som terrormål. Generalen var da opptatt av å nyansere og avdramatisere saken, men bekreftet sine uttalelser til Stavanger Aftenblad.

– Eksemplet ble brukt for å vise betydningen av dette området. Som terrormål kan et slikt anlegg ha ytterligere betydning ut i fra sin beliggenhet, sier Diesen.

– Det ligger til militær strategisk tenkning å ta utgangspunkt i ulike potensielle scenarioer for å kunne møte trusler med adekvate midler, påpeker forsvarssjefen, som også fastslår at terror mot et anlegg som Melkøya vil kunne betraktes som en militær trussel.

Også oberstløytnant Petter Lindquist, senior talsmann i Forsvarsstaben, var i går kveld opptatt av å få frem at Diesens uttalelser ikke inneholder dramatikk.

– Forsvarssjefen brukte muligheten for terroranslag mot Snøhvit som et eksempel for å belyse viktigheten av militær tilstedeværelse i nord, sier Lindquist.

Taus PST-sjef

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har et betydelig ansvar for å forebygge terroranslag mot Melkøya. I fjor besøkte tjenestens øverste leder Hammerfest, og var i den forbindelse på befaring på Melkøya sammen med noen av sine medarbeidere. Men PST-sjef Jørn Holme var lite interessert i å uttale seg om saken da Finnmark Dagblad snakket med ham i går.

– Jeg ønsker ikke å kommentere forsvarssjefens uttalelser, og vil heller ikke si noe om hvorvidt Melkøya er spesielt utsatt i forhold til terrorisme. Generelt kan jeg si vi er spesielt opptatt av sikkerheten rundt de åtte landbaserte petroleumsanleggene vi har i Norge, sier en ordknapp Holme.

Hemmelig plan

Politimester Arild Aaserød i Vestfinnmark politidistrikt bekrefter at det eksisterer en beredskapsplan dersom Statoils anlegg på Melkøya enten trues av terrorister eller hvis det faktisk kommer et terrorangrep mot øya rett utenfor Hammerfest.

– Men jeg kan selvfølgelig ikke offentliggjøre noe i den beredskapsplanen. det ville være å blottlegge seg for eventuelle terrorister, sier Aaserød til Finnmark Dagblad.

Politimesteren i distriktet der forsvarssjef Sverre Diesen mener Norges fremste terrormål ligger er svært ordknapp når han snakker om politiets rolle i sikringen av Statoil-anlegget.

– Jeg kan bare si at politiets øyne selvfølgelig er rettet mot Melkøya, og at vi har anlegget høyt oppe på vår liste, sier Aaserød.

– Men politiets sikkerhetstjeneste PST har vel folk på plass i Hammerfest?

– Jeg kan bekrefte at det er PST-tjenestemenn ved Vestfinnmark politidistrikt. Men hvem deres identitet er ikke offentlig informasjon. Ingen av dem uttaler seg til media, sier Aaserød.

Øvelse

Det er ingen hemmelighet at både militære og sivile myndigheter er opptatt av sikkerheten på og rundt Melkøya. Denne uken har en innsatsstyrke som kalles Snøhvitstyrken øvet seg på å forsvare Melkøya.

Dette er en spesialstyrke bestående av HV-mannskaper som skal beskytte infrastrukturen rundt LNG-anlegget, først og fremst ved et krigsutbrudd.

I går uttalte sjefen for Finnmark HV-område, oberstløytnant Roger Jakobsen, at han er overrasket over de varslede kuttene i heimevernsbudsjettet i nord. Nå blir det mindre øving enn han skulle ønske. På den amputerte øvelsen i Hammerfest denne uken var bare befalet på plass. De menige måtte holde seg hjemme.