(Finnmark Dagblad)

Det er fullt mulig å etablere en eksportterminal for olje og gass i Dønnesfjorden for fartøy opp til Suezmax-størrelse, heter det i en ny rapport som SINTEF har utarbeidet for Hasvik kommune.

Mandag fikk Hasvik kommune faglig støtte for sitt syn om at Sørøya likevel er et reelt alternativ for ilandføring av fremtidig Goliat-olje. Ordfører Eva. D. Husby er veldig fornøyd med resultatet.

– Rapporten er veldig positivt, men dette er jo bare i tråd med det vi visste fra før. Vi kjente oss jo ikke igjen i de utredningene som ble presentert tidligere når det gjelder forholdene i Dønnesfjorden. Vi hadde en rekke signaler fra fiskere og skippere som gjorde at vi satt med en følelse av at alle faktorer ikke var tatt med. Nå har vi fakta på bordet som vil utgjøre et viktig saksdokument slik at det blir en mest mulig saklig vurdering av dette, der alle forhold kommer med, sier ordføreren.

Rapporten fra SINTEF Byggforsk, Kyst- og havnelaboratoriet er en gjennomgang av tilgjengelige dokumenter som knytter seg til muligheten for ilandføring til Dønnesfjorden. Rapportens konklusjoner er entydige positive for Hasvik kommune.

Spinkel vurdering

Rapporten har sett på vind- og bølgeforhold, innseiling og manøvreringsforhold, sikkerhet og beredskap og arealbehov. I SINTEFs rapport vises det til at den lokale vurdering av Dønnesfjord og hvordan stedet tilfredsstiller oppsatte kriterier fra Kystverket og Det Norske Veritas er heller spinkel. SINTEF mener at reservasjoner i forhold til dønning og værforhold ville hatt betydelig mer verdi dersom dette hadde vært bedre dokumentert. Det finnes tross alt en rekke data og kunnskap om bølger og vind på Finnmarkskysten, som også er representative for yttersiden av Sørøya og innløpet til Dønnesfjorden.

SINTEF konkluderer med at det er fullt mulig å ilandføre olje fra Goliat til Sørøya. Ut fra det arbeidet SINTEF har utført er det imidlertid ikke mulig å angi noe om regularitet, men det må påregnes stormperioder fra nordvest/nordøst som ikke tillater tilkobling av eskorte taubåter for deler av Dønnesfjorden. For øvrige vindretninger er fjordområdet relativt godt skjermet mot havbølger, og for den hyppigste vindretningen som er sørvest, vil trolig landområdet dempe vinden over Dønnesfjorden.

Dønninger dempes med molo

Når det gjelder dønninger mot en eksportkai mener SINTEF det er mulig å dempe dette ved å anlegge en molo i området Indre Veidnes.

Ordfører Eva D. Husby er godt fornøyd med rapporten, mens informasjonssjef Jone Stangeland i Eni foreløpig ikke vil gi noen kommentar i detalj.

– Jeg fikk denne rapporten mandag kveld og har sendt den internt til de som jobber med dette. Vi må se litt nærmere på om dette gir noe nytt og innputt. Vi mener det er foretatt grundige utredninger av de aktuelle alternativene, men vi får nå se om dette endrer noe av grunnlaget for de anbefalinger vi har gitt, sier han.

Bør Goliat-oljen tas på land på Sørøya? Si din mening her: