(Finnmark Dagblad)

– Det sies at det skal være åpent, men det brøytes ikke om natten. Straks det blir litt vind stenger de veien. 50 prosent av all matvareleveranse til Hammerfest kommer med bil. Når sjåførene ikke kommer seg over fjellet med den siste kolonnen i 10 - 11 tiden, må de vente til neste morgen. Da sitter vi med ti mann på jobb uten arbeid i flere timer. I tilegg må vi betale dem for de timene vi bruker utover normal arbeidstid som følge av forsinkelsen. Tilsvarende har alle butikkene i byen ekstra bemanning, men ingen varer å stable ut. Alt i alt er det ganske store summer hele næringslivet taper når vi opplever dette gang på gang, sier daglig leder i Nor-Cargo Vest-Finnmark, Åge Olaussen.

Han hevder en nattlig kolonne ville løst alle problemer.

– En slik kolonne hadde hvert glimrende. Da hadde vi kunnet samle bilene ved Leirbotnvann og vært sikre på at de rekker å komme til oss innen klokken fem om morgenen. Det hadde løst alle våre sorger, sier han.

Ikke forsvarlig

Sennalandet inngår i Mestas brøytekontrakt for Hammerfest-området. Knut Busk fra distriktskontoret i Alta sier at de ikke stenger veien av økonomiske årsaker.

– Vi har en kontrakt med Statens Vegvesen. Vi skal holde veien brøytet og åpen for fri ferdsel så lenge været ikke tilsier noe annet. Dette er hele tiden en vurderingssak som kan gå begge deler. Når veien er stengt er det fordi våre folk finner det nødvendig. De sitter på vakt hele natten i tilfelle de må kjøre kolonne for en eventuell ambulanse. Er været godt passer de på at veien er åpen og brøytet selv om det er natt, sier Busk.

– Hvis dere allerede har folk på arbeid om nettene, hvorfor kan dere ikke kjøre en kolonne nattestid slik at lastebilsjåførene kommer frem?

– Mesta drifter kolonnene slik de er oppført i kontrakten. Hvis næringslivet ønsker en kolonne på natten er vi ikke fremmed for at det kan la seg gjennomføre uten alt for store kostnader. Likevel er denne avgjørelsen opp til vår arbeidsgiver, Statens Vegvesen.

Koster penger

Statens Vegvesens byggeleder for drift og vedlikehold i Hammerfest og Alta, Ole Marius Thomassen kan ikke se for seg en nattlig kolonne.

– Det er hele tiden snakk om en kostnad. Alle parter er bundet av kontrakter, skal vi få til dette må vi også få ekstra bevilgninger. Dessuten er det ikke spesielt egnet å ha en kolonne nattestid på grunn av mørket, påstår han.

– Hvorfor ikke? Det går kolonner på ettermiddagen i januar. Da er det like mørkt.

– Det er klart det er mulig å gjennomføre. Men her blir det et spørsmål om kostnad mot nytte. Jeg kan ikke love annet en at vi kommer til å se på saken. Men jeg er ikke i en posisjon til å ta slike avgjørelser, sier Thomassen.

Kan ikke love noe

Regionvegsjef Torbjørn Naimak ser også på en slik kolonne som problematisk.

– En slik kolonne vil koste oss mye penger, spesielt når det er så få trafikanter det dreier seg om, sir han.

– Selv om det er få trafikanter, berører det mange. Hele næringslivet i byen og vestfylket taper tusenvis av kroner på at veiene er stengt, og varene forsinket. En kolonne midt på natten vil løse denne problematikken. Er dette noe dere vil ta i betraktning?

– Transportnæringen burde sende oss en skriftlig henvendelse hvor de tar opp denne problemstillingen, og kommer med et samstemt ønske og behov. Først da kan vi ta en forhandling med Mesta på hva prislappen vil bli på en slik ordning, sier han.

– Hvor lang tid vil det ta før en eventuell kolonne er på plass?

– Jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta. Jeg kan ikke love annet enn at vi vil behandle en slik henvendelse seriøst.

– Næringen føler at de må betale for at dere skal spare penger. Synes du dette er riktig?

– En slik påstand er alt for lettvint. Det blir umulig for meg å kommentere.