Hopp til innhold

– Regler fører til milliardtap

Toll- og avgiftssystemet gjør at Norge taper 1 milliard kroner i årlige inntekter fra cruiseturister, hevder Cruise Norway.

«Costa Luminosa»

Cruiseskipet Costa Luminosa til kai i Tromsø. Norge taper store summer på cruiseturister som følge av regelverket, mener næringen selv.

Foto: Robert Greiner/NRK

Regelverket hindrer turistene i å overnatte og handle på vei fra norske flyplasser fram til de går om bord i cruiseskipet, mener næringen selv.

– I dag må turistene fraktes i samlet tropp fra flyplass og om bord i skipet. De har ikke lov til å bo på hotell eller kjøpe pakker på land før de reiser ut på cruiset, sier Wenche Nygård Eeg til NRK. Hun er direktør i Cruise Norway.

Norske havner brukes dermed ikke som snuhavn for bytte av passasjerer til cruiseskip.

1 milliard

Cruisebåten M/V Polar Star på vei nordover langs Svalbardkysten

Cruisebåten Polar Star på vei nordover langs Svalbard-kysten.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Eeg har gjort en kalkyle hun også har oversendt Næringsdepartementet.

– Den viser at hvis bare 10 prosent av skipene hadde snudd i Norge og bare 10 prosent av gjestene hadde hatt tre netter på hotell før eller etter cruiset, så kunne Norge tjent nærmere 1 milliard mer i året, og det er ganske mye penger, sier hun.

Eeg sammenlikner Norge med København, der handelsnæringen på land tjener på cruisepassasjerene.

– Cruise er den delen av turismen som vokser mest, og i København i dag snur halvparten av skipene. Den største veksten i hotellene kommer fra cruise. Norge vil også ha den delen av kaka, men da må vi lette opp i toll- og avgiftsreglene, sier Eeg.

– Skåne Hurtigruten

Toll- og avgiftsregelverket er slik at cruisepassasjerer som flys inn til norske flyplasser for å starte sitt cruise fra en havn ikke får lov til å overnatte eller handle på land før de reiser ut på cruiset.

Ingen vet helt sikkert hvorfor vi har dette regelverket, men direktøren i Cruise Norway tror det handler om å skåne Hurtigruten for konkurranse.

– Det er ikke godt å si. Dette er noen gamle regler vi fant da vi jobbet med et prosjekt for noen år siden. De er fra 1982.

Hun mener disse reglene nå må løses opp i.

– Må jobbe med saken

Det mener også tidligere ordfører Harstad, Helge Eriksen, nå er en styreleder for Harstad havn.

Helge Eriksen

Helge Eriksen i Harstad.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Byen tar mål av seg til å bli en cruisebåthavn, og vil gjerne se ringvirkninger av passasjerer som starter og avslutter sitt cruise i byen.

– Dette er noe vi må jobbe med politisk. Det er uholdbart at reglene skal være den store begrensningen, sier Eriksen.

Skal se på reglene

Og fra Finansdepartementet har man følgende kommentar til saken:

– Jeg ser helt klart et behov for å gå gjennom regelverket med Toll- og avgiftsdirektoratet. Selv om vi er opptatt av å beskytte Hurtigrutens konkurranseevne, er det ingen grunn til at utenlandske turister ikke skal kunne legge igjen penger på land før de går om bord i cruiseskipene, sier statssekretær i Finansdepartementet, Roger Schjerva (SV) til NRK.