(Finnmark Dagblad)

Firmaet Sarves Alta AS er i samtaler med de to største turoperatørene i Tyskland. Per i dag er Alta lufthavn for liten til å ta i mot charterfly fra Tyskland, men det vil endre seg. Nå kommer en av tidenes reiselivssatsinger i Finnmark.

156 tyskere i uka

– Hvis planene våre går i boks vil vi få, når ny flyplassen er klar i 2009, charterfly direkte fra Tyskland til Alta. Da er planen at de tyske turistene skal leie seg i hytter og boenheter i Sarves som ligger i Rafsbotn, sommer som vinter, forteller daglig leder for Sarves Alta AS, Torbjørn Fjesme.

Tyskerne vil da oppholde seg en uke av gangen i Alta, og de vil få tilbud om daglige utflukter til Hammerfest, Nordkapp, Karasjok og andre steder de måtte finne interessante å besøke.

Verdiskapning

Sarves Alta AS har i dag 27 boenheter og hytter under utbygging i Rafsbotn, og de tror turistsatsningen kommer til å skape flere arbeidsplasser i Alta.

– Vi har laget pakketilbud til de tyske turoperatørene både sommer, høst og vinter, og de er meget positive til vårt tilbud i Alta. Et fly med 156 personer kan for eksempel være 70 par. Når disse skal leie bil og boenheter, så kan det være snakk om 50 til 70 leiebiler og boenheter fordelt på syv dager. Det dreier seg faktisk om 1.000 gjestedøgn i uka, forklarer Torbjørn Fjesme.

Planen er at Alta og Sarves kommer til å være selve navet og basen for de tyske turistene.

Positiv

– Vi har allerede prøvd ut opplegget på tyske turister, og alle tilbakemeldingene har vært veldig positive. For folk som bor i by og er vant til å se bare asfalt, så er det nok at de får plukke litt bær, være i naturen og ha noen aktiviteter som blant annet å gå på ski, sier Torbjørn Fjesme, som også er i samtaler med Europas nest største turoperatør Wolters Reisen i Tyskland.

Næringssjef Jørgen Kristoffersen i Alta kommune krysser fingrene for prosjektet.

– Lykkes de med dette så kommer det til å skape positive ringvirkninger, ikke bare for Alta-samfunnet, men også for hele reiselivet i Finnmark, sier Jørgen Kristoffersen.

Vi er klar

Lufthavnsjef Charles Kristiansen tror dette får bare positive ringvirkninger for Alta-samfunnet.

– Vi har under utbygging hele tiden hatt kommunikasjon med Torbjørn og Sarves Alta AS. Jeg tror deres opplegg kommer til å bety mye for flere næringer i Alta i tiden fremover, sier lufthavnsjefen.

Eier av bilbutikken Brødrene Andersen i Alta har allerede leid ut biler til Alta Sarves AS.

– Det som Torbjørn Fjesme gjør for Alta er kjempebra, og vi er veldig positive til videre samarbeid med ham og Sarves Alta AS, sier Lars Helge Beldo ved Brødrene Andersen.