(Finnmark Dagblad)

Dette bekrefter Statens vegvesen.

Bakgrunnen er at etaten ennå ikke har fått på plass fullfinansiering av sentrumstiltakene for RV98 gjennom Hammerfest sentrum, som er kostnadsberegnet til 101 millioner kroner.

I utgangspunktet hadde Finnmark fylkesting bevilget 15 millioner kroner til dette prosjektet. Statens vegvesen har ennå ikke fått på plass midler som sikrer oppstart. Dermed bestemte fylkestingspolitikerne seg for å trekke tilbake den økonomiske støtten. I stedet havner pengene i punktutbedringen av veien over Ifjordfjellet.

Utsatt

Seksjonsleder Oddbjørg Mikkelsen i Statens vegvesen sier i en e-post til Finnmark Dagblad at omprioriteringen vil medføre at opprustningen av Hammerfest sentrum vil bli utsatt.

– Vi vil umiddelbart etter ferien ha et møte med Hammerfest kommune for å finne ut av den videre prosessen, sier hun.

Reagerer

Fungerende ordfører i Hammerfest, Snorre Sundquist, reagerer sterkt på dette.

– Her har vi gått inn og forskuttert 30 millioner kroner til prosjektet, og likevel har de ikke penger til å sette i gang. Det er synd å bruke så sterke ord, men dette er helt forkastelig, sier en hoderystende Sundquist.

Statoil planlegger å bygge et såkalt Tog 2 mellom Meland på Kvaløya og Melkøya. Dette vil medføre ny byggeaktivitet med tilsvarende økt trafikk gjennom den allerede hardt belastede bykjernen. På det mest intense ruller 11.000 kjøretøy gjennom Hammerfest sentrum, noe som gjør dette til en av fylkets mest trafikkerte veistrekninger.

Trafikale utfordringer

– Vi har ventet lenge nok allerede. Når Tog 2 kommer i gang må Hammerfest være klar til å møte de voldsomme trafikale utfordringene. Jeg er svært overrasket over Statens vegvesen, for vi trodde faktisk dette var i orden, sier Sundquist.

Han setter nå sin lit til at de 30 millionene som Hammerfest kommune har satt av til prosjektet kan løse floken.

– Politisk er vi nødt til å følge opp denne saken. Og vi må avklare hvorvidt kommunens penger kan brukes til en oppstart, sier Sundquist.

Bompenger

Fungerende regionvegsjef Frank Berntsen understreker at Statens vegvesen har full fokus på veiprosjektet gjennom Hammerfest.

– I handling virker det ikke slik?

– Jeg skjønner godt at hammerfestingene er frustrerte. Hovedgrunnen til denne forsinkelsen er at vi trenger stortingspolitikernes avklaring rundt bompengeløsningen før vi kan gå i gang, sier Berntsen.

Han understreker at det dreier seg om maksimum ett års forsinkelse.

– Hva med H ammerfest kommunes 30 millioner som er forskuttert til dette prosjektet. Kan de benyttes til en oppstart?

– Ikke før stortingspolitikerne har avgjort saken, sier Berntsen.