(Finnmark Dagblad)

– Dette er et verdifullt område hvor man kan få opp produktiviteten på mange områder, sier Otto Andersen (Ap) fra Alta.

Kun få kilometer mangler slik at fylkesveiene som i dag ender i Lerresfjord og Saraby kan knyttes sammen. Ifølge tidligere utredninger må det meste av denne strekningen legges i tunnel på grunn av områdets geografi.

– Det foreligger planer om veien allerede fra 1939, sier Andersen.

Underskriftskampanje

Han blåser nå nytt liv i den gamle kampen for å få kystvei mellom Alta og Kvalsund, og til påsken planlegger han å være i gang med en egen underskriftskampanje.

– Får jeg over 1.500 underskrifter er jeg veldig fornøyd, sier han.

Andersen mener veien kan finansieres med midler fra pensjonsfondet, og at fondet bør brukes på veibygging istedenfor investeringer i aksjer og verdipapirer.

Kvalsund positiv

Ordfører Ragnar Olsen i Kvalsund støtter veiprosjektet. Han viser til at Kvalsund Ap har hatt saken i sitt valgprogram i to perioder, men uten at det har ført fram.

– Mange andre prosjekter har gått foran, forklarer han.

Han utelukker ikke at saken på ny kan bli en kampsak i kommunen, men foreløpig er ikke dette nedfelt verken i Kvalsund Aps valgprogram eller fra kommunestyrets side.

– De fleste støtter nok en åpning av veien. Også store deler av det politiske miljøet, tror Olsen.

300 millioner

Ordføreren peker på flere fordeler ved en kystvei. Man får en ny og kortere vei til Alta, som særlig er positivt i forhold til ambulanse og transport, samt at flere næringsmuligheter vil åpne seg. Blant annet turisme, hytteutbygging og fiskeoppdrett.

– Tidligere beregninger har vist en kostnad på 800 millioner kroner, men disse tallene inkluderer også utbedring av eksisterende veinett. En tunnel mellom Saraby og Lerresfjord tror jeg vil koste rundt 300 millioner, anslår Olsen.

Prosjekter i kø

Også ordførerne i Hammerfest og Alta ser fordelene med en kystvei.

– Hammerfest har støttet disse planene hele veien. Veiene kan fint utfylle hverandre, både i forhold til vær og den økte trafikken, sier ordfører Kristine Jørstad Bock i Hammerfest.

Ordfører Geir Ove Bakken viser til at kommunestyret i Alta la vekk planene om kystvei på begynnelsen av nittitallet.

– Siden den gang har vi konsentrert oss om å få fullført E6, men det er fullt mulig å jobbe politisk også for en kystvei, sier han.

Bakken tror imidlertid veien ligger langt fram i tid, og påpeker at mange andre prosjekter står i kø.

– Ikke minst må noe gjøre med strekningen forbi Eiby, sier han.

rm@fd.no