Hopp til innhold

Vil stenge ute turister

Sysselmannen foreslår å stenge 40 prosent av områdene på Svalbard for turister.

Svalbard
Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Sysselmannen foreslår at cruiseskip blir nektet å ferdes i store deler av områdene øst på Svalbard. Bare på en håndfull steder vil det være lov å gå i land.

- Ingen forståelse

Dette er dramatisk for cruisenæringa, mener Frigg Jørgensen som er generalsekretær i interesseorganisasjonen for ekspedisjonscruisebåtene som opererer på Svalbard

- For oss er dette er svært dramatisk forslag. Det er over 40 prosent av det totale arealet på Svalbard som nå blir berørt.

Årlig er det tusenvis av turister som har gått i land på ulike steder øst på Svalbard. Frigg Jørgensen har ingen forståelse for forslagene om at turistene i stor grad nå skal nektes å få gå i land.

- Hadde det vært rapporter som kunne vist at turismen på Svalbard i dag har negative konsekvenser, så kunne jeg hatt forståelse for det. Men tvert i mot er det ingenting som tyder på at det har vært noen negative konsekvenser.

- Kontroversielt

Det er Direktoratet for naturforvaltning som har bedt Sysselmannen komme med forslag til regulering av turisttrafikken. Nå blir det en grundig behandling av forslagene, sier sysselmann Per Sefland.

- Vi er klar over at deler av dette vil kunne oppfattes som kontroversielt, men vi er tidlig i prosessen og turistnæringen vil få rikelige anledninger med å komme til uttalelser til forlaget. Det er også lagt opp til befaringer på noen aktuelle steder slik at man virkelig får et godt grunnlag før man treffer noen konklusjon.

Sysselmann Per Sefland sier at særlig forskerne ønsker at det skal være store områder øst på Svalbard der turister ikke kan ferdes.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark