Avfallsplan for Alta Havn

2015-09-18 vedtatt i Havnestyret

FORORD

Avfallsplan for Alta Havn KF er utarbeidet i samarbeid med Vefas Retur AS, Finnmark Gjenvinning AS, og i samsvar med anbefalinger fra Avfall Norge (AN) og Norsk Havneforening.

Krav om avfallsplan er utformet i henhold til Forskrift om begrensning av forurensning (forurensningsforskriften), Del 6. Forurensning til vassdrag og det marine miljø fra skipsfart og andre aktiviteter, Kapittel 20. Levering og mottak av avfall og lasterester fra skip gjeldende fra 01.07.04.

Da forskriften inneholder både krav til havneansvarlige i forhold til mottakssiden på land og krav til informasjonsflyt mellom skipsfører og havneansvarlige har Alta Havn valgt å dele opp rammeplanen i to deler.

  • Del 1 omhandler generelle opplysninger som formål, ansvarsforhold, rammebetingelser og administrative forhold vedr. utforming og vedlikehold av avfallsplanen.
  • Del 2 i vedleggsform, omhandler operative forhold vedr. informasjonsflyt mellom skipsfører og havneansvarlig.

Avfallsplanen er utarbeidet med bakgrunn i erfaringstall, størrelsen på havna, type skip og anløpsfrekvens.

Avfallsplanen iverksettes mvf. 01.08.2015.


 

Sammendrag og målsetting

Avfallsplanen skal være et verktøy for havneansvarlige til å ivareta deres plikt til å utarbeide og vedlikeholde en avfallsplan for havnene i henhold til Forskrift om begrensning av forurensning, Kap. 20. Videre skal den være et operativt verktøy for havneansvarliges mottaksplikt i kommunikasjonen vedr. skipsførers plikt til å levere/betale for mottakstjenesten.

Foreliggende avfallsplan tar utgangspunkt i gjeldende rammebetingelser på avfallsområdet. Mottakssituasjonen og fremtidige behov vil være et produkt av mengder og avfallsfraksjoner de aktuelle skipsanløp etterspør som Alta Havn skal legger til rette for. Det skal foregå en prosess med tilpasning av avfallsplanen etter nærmere dialog med brukerne og planen skal endres ved vesentlige endringer av rammebetingelsene.

Målsettingen er:

-           en avfallsplan som innebærer økt innlevering av avfall fra skip gjennom en effektiv og fleksibel mottaksordning med egnet og tydelig merket utstyr

-           et tilstrekkelig informasjonsopplegg

-           et forståelig opplysningsskjema for vanlig avfall, farlig avfall og lasterester før anløp

-           et forståelig og akseptabelt gebyrsystem

-           oversiktlige og pålitelige rapporteringssystemer for brukere og tilsynsmyndigheter


Innholdsfortegnelse

  1. Formål og virkeområde
  2. Ansvar, organisering og plikter
  3. Rammebetingelser
    1. MARPOL og EU-direktiv
    2. Forskrift om begrensning av forurensning
    3. Forurensningsloven m/forskrift om farlig avfall
    4. Bransjeavtaler. Kildesortering
    5. Spesielle lover, regler og bestemmelser for havner og skip

4.  Vurdering av behov for og spesifikasjon av mottaksanlegg. Prosess

  1. Dagens avfallsmengder og avfallsaktører

4.2 Mottaksforhold, sorteringsmuligheter og videre behandling.

4.3 Samarbeid med havnebrukerne

      4.3.1 Dagens situasjon

      4.3.2 Fremtidens behov. Avfallsplaner, mottaksplasser og renovatørtjenester

5.  Beskrivelse av gebyrsystemet

  1. Dimensjonerende avfallsmengder
  2. ”No special fee”
  3. Lastemateriale og lasterester
  4. Gebyrdifferensiering og tilleggsgebyr
  1. Avvik. Prosedyre for innberetning av påstander om

     utilstrekkelige/mangelfulle mottaksanlegg

  1. Informasjon og rapportering

7.1 Ved anløp til havnen

7.2 Vidererapportering til andre havner og myndigheter

7.3 Informasjon til havnebrukerne

  1. Opplæring

DEL 2. OPERATIV DEL

9.  Praktisk informasjonsflyt

      Vedleggene kan nedlastes nederst på siden

  1. Generell info ved skipsanløp
  2. Liste over avfall og lasterester som vanligvis behandles
  3. Mottaksanleggenes plassering (kartskisse m/div.opplysninger)
  4. Beskrivelse av leveringsprosedyrer
  5. Meldingsskjema for avfall før anløp til havn
  6. Gebyrsystemet-avregning
  7. Avviksskjema for påstand om utilstrekkelige mottaksforhold

 

DEL 1. GENERELL DEL

1.         Formål og virkeområde

Formålet med avfallsplanen er å tilfredsstille forskriftens hensikt med å verne det ytre miljø ved å sikre etablering og drift av tilfredsstillende mottaksordninger for avfall og lasterester fra skip, og sørge for at avfall og lasterester fra skip blir viderelevert til godkjente behandlingsanlegg.

Forskrift om begrensning av forurensning, kap. 20 gjelder:

  1. Alle norske og utenlandske skip, herunder fiskefartøy, fritidsbåter, krigsskip, militære hjelpefartøy eller andre skip som eies eller drives av den norske eller av en utenlandsk stat, som anløper norsk havn.
  2. Alle norske havner som normalt anløpes av skip som omfattes av bokstav a.
  3. Avsnitt III Melding og levering av avfall og lasterester gjelder for norske skip som anløper havn innenfor EØS-området.

 

2.         Ansvar, organisering og plikter

Alta Havn plikter å sørge for at avfallet blir mottatt og viderehåndtert i henhold til en hensiktsmessig plan, som skal utarbeides i samråd med berørte parter og forelegges Fylkesmannen hvert tredje år.

Skipsfører skal sørge for at avfall og lasterester fra skipet blir levert til mottaksordning i havn før avgang med mindre skipet har akseptabel lagringskapasitet for senere levering.

Nærmere beskrivelse av ansvar og plikter er angitt i forskriften.

 

3.         Rammebetingelser

3.1 MARPOL og EU-direktiv

MARPOL 73/78 er en internasjonal konvensjon om hindring av forurensning fra skip med senere endringer som fastsetter hvilke former for avfall det er forbudt å slippe ut i havmiljø, og som krever at det foreligger tilstrekkelig mottaksanlegg i havner.

EU har vedtatt et direktiv om mottaksordninger for avfall og lasterester fra skip (Direktiv 2000/59/EC, av 27.11.2000). Hensikten er å hindre at avfall dumpes i sjøen, og for å unngå dette i størst mulig grad er det lagt opp til en ikke-spesifikk avgift (”no special fee”) for levering av avfall, se pkt. 5.2.

 

3.2 Forskrift om begrensning av forurensning (Forurensningsforskriften), kap. 20

Forskriften, som en implementering av EU-direktivet, og med hjemmel i bl.a. forurensningsloven, ble vedtatt 12.10.03 med gyldighet fra samme tidspunkt og ligger vedlagt som vedlegg 8.

 

3.3  Forurensningsloven m/forskrift om farlig avfall

Forskrift om farlig avfall er hjemlet i forurensningsloven og innebærer også at skip og havneansvarlige må forholde seg til denne. Næringsavfallbesittere av farlig avfall skal deklarere mengde og type på eget skjema.

Av praktiske og kompetansemessige årsaker kan det være aktuelt at farlig avfall på vegne av skipsfører, deklareres gjennom skipsagenten eller den som tar imot avfallet. Det kan også være aktuelt at de mest vanlige farlig avfalls-typene som tilsvarer farlig avfall fra husholdninger kan leveres udeklarert til avlåste miljøstasjoner og at den videre deklarering av det farlige avfallet kan gjøres av innsamler/godkjent mottaker av avfallet. En annen løsning er også bruk av såkalte ”røde bokser” for mindre mengder farlig avfall/elektronikkavfall.

 

 3.4 Bransjeavtaler. Kildesortering

For å gjenvinne visse andeler av emballasjeavfall er det mellom forskjellige bransjeselskaper og Miljøverndepartementet inngått avtaler. Bransjeselskapene forplikter seg til å arbeide for å materialgjenvinne/energigjenvinne deler av oppståtte mengder. Produsentansvar gjennom slike bransjeavtaler er inngått for bl.a: drikkekartong, kartong, papp, plast (folie, flasker/kanner samt EPS) og  metallemballasje. Det er ikke noe pålegg å sørge for utsortering og levering til etablerte ordninger, men havnene kan gå i forhandlinger med bransjeselskapene om vilkår for kostnadsdekning av slike innsamlings-/leveringsløsninger. Vefas Retur AS sorterer alt mottatt avfall på sitt anlegg uavhengig av type forhåndssortering.

For elektriske og elektroniske produkter (EE-avfall) er det også et produsentansvar som er hjemlet i egen forskrift. Denne innebærer en plikt for de som omsetter slike produkter å ta disse imot uten særskilt betaling. Havneansvarlige må sørge for å kanalisere slike mottak til godkjente mottaksordninger. For kuldemøbler er det andre vilkår som gjelder.

Det er ønskelig at skipsførerne og havnene gjennom sine avfallsordninger legger til rette for en viss grad av sortering og at dette gjenspeiler seg i gebyrordningene i de enkelte havner.

3.5 Spesielle lover, regler og bestemmelser for havner og skip

I det nedenstående er listet opp diverse lover og forskrifter som også regulerer forhold vedrørende avfallshåndtering i havner og på skip, uten at disse er gjengitt i vedlegg eller omtales nærmere:

  • Lov om havner og farvann
  • Lov om skipssikkerhet
  • Forskrift om begrensning av forurensning del 6.
  • Eventuelle vedtekter for den enkelte havn (må ikke være motstridende med krav i hht forskrift om levering og mottak av avfall og lasterester fra skip)

 

4. Vurdering av behov for og spesifikasjon av mottaksanlegg. Prosess

Avfallsplanen er utarbeidet i samsvar med størrelsen på havna, type skip og anløpsfrekvens. Alle mottaksanleggene på kaiene i Alta er tilpasset lokale behov, dvs. de anløp og avfallsmengder og avfallstyper som normalt mottas. Skilting av avfallsplassene og de enkelte fraksjonene skal ha lik profil for alle kaier.

 

4.1 Dagens avfallsmengder og avfallsaktører

Dagens avfallsmengder er utarbeidet i samsvar med størrelsen på havna, type skip, anløpsfrekvens og lokale avfallsaktører. Med dagens avfallsmengde hentes avfall fra mottaksplassene av godkjente aktører minimum én (1) gang i måneden. Ved behov bestilles henting oftere.

Alta havn har avtale med Finnmark Gjenvinning AS Vefas Retur AS om henting av alle typer avfall.

 

4.2 Mottaksforhold, sorteringsmuligheter og videre behandling

I Alta Havn er det følgende mottaksforhold:

  • Terminalkaia
  • Hurtigbåtkaia
  • VEFAS Retur
  • Finnmark Gjenvinning AS

På Terminalkaia skal det tilrettelegges for sorteringsmuligheter. Vefas Retur sorterer alt mottatt avfall på sitt anlegg. Finnmark Gjenvinning AS skal tilrettelegge for sorteringsmuligheter og videre behandling for mottatt farligavfall.

           Tabell 1. Liste over avfall og lasterester/fraksjoner som vanligvis behandles. (Tekst i kursiv angir farlig avfall)

 

 

 

Avfallstype

 

Omfatter

Leverings-/Behandlingsmåte

 

”N

o

 

s

p

e

c

i

a

l

 

f

e

e

 

 

 

Oljeholdig avfall1 (fast)

Absorbenter og filler

Særskilt avhenting.

Finnmark Gjenvinning AS

 

 

Matavfall1

Matrester fra kjøkken, bysse, restaurant

Leveres i særskilte beholdere. Terminalkaia

Plast, blandet1

Folie, rene flasker/kanner

Leveres i særskilte container. Terminalkaia

Papp og papir1

Alle typer papp og papir

Leveres i særskilte container. Terminalkaia

Restavfall, blandet1

Alle avfallsfraksjoner unntatt farlig avfall

Leveres i særskilte container. Terminalkaia

EE-avfall

Elektriske og elektroniske produkter

Leveres i særskilte beholdere. Terminalkaia

 

 

 

Farlig avfall (små mengder)

Miljøfarlige batterier, lysstoffrør, maling/lim/lakk, løsemidler, trykkimpr.treverk

Leveres i særskilte beholdere. Terminalkaia

 

E

g

e

n

 

b

e

t

a

l

i

n

g

 

 

 

Trevirke

Alt trevirke inkl. paller

 

Lastemateriale/søl fra rom/tanker

Spesifikt for det enkelte anløp. Kan være farlig avfall

Særskilt avhenting.

Finnmark Gjenvinning AS

Matavfall

Matrester fra kjøkken, bysse, restaurant

Særskilt avhenting.

Vefas Retur AS

Plast, blandet

Folie, rene flasker/kanner

Særskilt avhenting.

Vefas Retur AS

Papp og papir

Alle typer papp og papir

Særskilt avhenting.

Vefas Retur AS

Restavfall, blandet

Alle avfallsfraksjoner unntatt farlig avfall

Særskilt avhenting.

Vefas Retur AS

   

 

Olje- og kjemikalie- holdig slam/vann

Oljeholdig vann og annet forurenset vann, eks. vaskevann

Særskilt avhenting.

Finnmark Gjenvinning AS

Kloakk

Pumpbar kloakk

Særskilt avhenting.

Vefas Retur AS

 

Farlig avfall (store mengder; malerester, bunnstoff, trykkimpr. trevirke med mer)

Spesifiseres og skal deklareres særskilt skjema

Hentes særskilt.

Finnmark Gjenvinning AS

 

Smøreolje

All brukt motor- og smøreolje

Særskilt avhenting.

Finnmark Gjenvinning AS

Oljeholdig slam

Urent slam fra motor- og aggregatrom

Særskilt avhenting.

Finnmark Gjenvinning AS

Oljeholdig lensevann

Urent vann fra renhold og vedlikehold i motor- aggregatrom

Særskilt avhenting.

Finnmark Gjenvinning AS

 

         

 

1Gjelder kun små mengder.

 

Alle cruiseskip og andre fartøy som skal levere større mengder avfall må besørge avfallshåndtering selv, jf. tabell 1, egen betaling. Alta havn KF kan administrerer avfallshåndtering som båtene selv skal besørge. Slik tjeneste faktureres til faktisk pris pluss et gebyr. 

 

 

4.3  Samarbeid med havnebrukerne

 

4.3.1    Dagens situasjon

For å forbedre mottaksordningene er det en forutsetning at havnebrukerne melder inn sine behov til havneansvarlige. Dette skal ivaretas gjennom den avviksbehandling som beskrives i pkt. 6 og havneansvarliges behandling av avvikene. Havneansvarlig gjennomfører årlige evalueringsmøter med havnebrukere, avfallshåndterere og terminaloperatører.

 

§Avfallsplaner

  • Avfallsplanens operative del revideres på bakgrunn av tilbakemeldinger og årlige evalueringer. Avfallsplanen skal revideres og godkjennes av Fylkesmannen  hvert 3.år.

 

§Utforming av mottaksplasser og beliggenhet

  • Avhengig av skipstypemottak, vil Alta Havn tilstrebe en estetisk utforming av mottaksplasser og container/beholdere samt en hensiktsmessig plassering, jf. vedlagt kart.    

 

§Renovatørtjenester

  • Mottatt avfall leveres Vefas Retur AS og Finnmark Gjenvinning AS.

 

 

5.         Beskrivelse av gebyrsystemet

Mottaksordningene skal være selvfinansierende. Dette innebærer at alle omkostninger forbundet med administrasjon/informasjon, mottak, videre håndtering av avfall fra skip og faktureringskostnader skal dekkes av de skip som anløper havna. Alta Havn sørger for innkrevingen av gebyret. Omfanget av gebyret skal i utgangspunktet beregnes på grunnlag av skipstype, bruttotonnasje, antall seilingsdøgn siden forrige havn, antall tillatte passasjerer og i noen grad de mengder som leveres. Grunnlaget for teoretiske avfallsmengder er beskrevet i pkt.5.1.

 

 

For oljeavfall, søppel og kloakk skal det i utgangspunktet betales en ikke spesifikk avgift (no special fee) uansett om det leveres avfall eller ei.

For lasterelatert avfall, lasterester og større mengder farlig avfall skal den enkelte avfallsbesitter betale særskilt for dette basert på virkelige mengder. Særskilt betaling kan også skje dersom avfallsmengdene i vesentlig grad overskrider dimensjonerende avfallsmengder som ”no special fee” er beregnet på grunnlag av. Det er også aktuelt å ta tilleggsavgift for særskilte forhold. Gebyrene skal differensieres ut fra tilbudet vedr. mottaksordningene, fastsettes av havneansvarlig og skal ikke overstige omkostningene forbundet med mottaksordningene for de enkelte fartøysgrupper i havnen. Dette innebærer at det skal føres et detaljert regnskap for avfallshåndteringen i havnen.

I vedlegg 6 finnes et beregningssystem for gebyr hvor det er tatt hensyn til de forskjellige forhold.

 

5.1  Dimensjonerende avfallsmengder

Med bakgrunn i erfaringstall, er dagens gebyrordning dimensjonert for dagens avfallsmengde.

 

5.2  ”No special fee”

En ikke-spesifikk avgift for levering av avfall. Dette innebærer at et skip må betale et gebyr uansett om det leveres avfall eller ei. Dette gjelder i henhold til forskriftens bestemmelser om oljeholdig avfall, kloakk og vanlig avfall. Bortfall av slikt gebyr kan skje dersom avfall fra skipet leveres fast i annen havn eller særlige hensyn skulle tilsi dette.

 

     5.3  Lastemateriale og lasterester

Omfatter rester av lastemateriale i lasterom eller tanker etter at lossing og rengjøring er avsluttet, herunder restmengder og søl ved lasting/lossing. Omfatter også

lasterester av olje og farlige stoffer, samt vaskevann fra tanker som har vært brukt til farlige flytende stoffer i bulk. For alle lasterester skal det betales særskilt etter mengde som leveres.

 

 

  1.  Gebyrdifferensiering og tilleggsgebyr

Gebyret beregnet for hver enkelt fartøygruppe, jf. Avgiftsregulativ Alta Havn KF.

 

For skip med godkjente avfallsforbrenningsanlegg kan det også være aktuelt med fradrag i gebyret. Imidlertid vil de ha en avfallsgruppe vedr. aske fra ovnene som de må levere dersom dette karakteriseres som farlig avfall.

 

Tilleggsgebyr kan innkreves ved for eksempel:

- levering utenom ordinær arbeidstid (0700-1600)

- ved senere melding enn frist angitt i forskriftens § 7.

- deklarering farlig avfall på vegne av skipsfører

- ved levering av større avfallsmengder enn beregningsgrunnlaget tilsier

- avvik fra deklarert type/mengde farlig avfall

 

6.         Avvik. Prosedyre for innberetning av påstander om utilstrekkelige/mangelfulle mottaksanlegg

           

For å ivareta havnenes plikter ihht forskriften og for å høyne standarden på mottaksordningene skal det legges til rette for en avviksrapportering. I vedlegg 7 er det utarbeidet et avviksskjema for dette. Avviksskjemaet skal sendes havneansvarlige som journalfører dette og havneansvarlig skal innen 3 uker gi tilbakemelding om hvordan avviket vil bli løst. Dersom avfallsbesitter ikke er fornøyd med tilbakemeldingen kan denne påklages til Fylkesmannen.

 

7.         Informasjon og rapportering

 

7.1  Ved anløp til havnen

Skipsføreren på alle skip underveis til en havn, unntatt rutegående skip og fritidsbåter godkjent for høyst 12 personer, skal gi melding om levering av avfall og lasterester i havnen til havneansvarlig eller denne han utpeker. I forskriften er det angitt et skjema for utfylling av skipsfører som skal meldes senest 24 timer før anløp. Skjemaet synes imidlertid ikke godt nok spesifisert og eget skjema er utarbeidet, se vedlegg 4.

For farlig avfall skal det deklareres på et eget skjema, se vedlegg 5, som havneansvarlige igjen er pliktig å føre en samleoversikt over.

 

  1.  Vidererapportering til andre havner og myndigheter

Dersom skipsfører velger å ta med seg avfall videre til annen havn innenfor reglene i forskriftens §20.7, kan det være grunn til å rapportere dette til neste havn. Dersom det er klare bevis for at et skip har forlatt havnen uten at kravene i første ledd er oppfylt, skal havneansvarlig melde fra om dette til Sjøfartsdirektoratet som igjen skal informere rette myndighet i neste anløpshavn.

Havneansvarlig plikter å journalføre diverse opplysninger om farlig avfall og oppbevare disse i minst 3 år. Opplysningene kan av Fylkesmannen bli pålagt å sendes videre.

 

  1.  Informasjon til havnebrukerne

Informasjon om mottaksordningene med aktuelle vedlegg, se pkt. 11, vil bli tilgjengelig på Alta Havns hjemmesider; (www.altahavn.no)

 

8.         Opplæring

Det skal opprette rutiner for intern opplæring av det personell som ivaretar havnens plikter, også avfallsaktørene, slik at man oppnår hensyn til riktig avfallsbehandling etter lover og forskrifter, likebehandling, effektivitet og service overfor brukerne. I særlig grad gjelder dette farlig avfall.

I Alta Havns informasjonsmateriell skal det oppfordres til opplæring på skipene slik at avfall i størst mulig grad blir håndtert riktig, hensiktsmessig sortert og at dette tilgodeses i avfallsgebyrene.


Del 2 - operativ del med vedlegg

  1. Praktisk informasjonsflyt

Denne del består av en informasjonspakke, i hovedsak utarbeidet som vedlegg, til bruk for informasjonsflyt mellom skipsfører og havneansvarlig. Innholdet justeres og vedleggene dateres i tråd med de endringer som etter hvert finner sted og disse gjøres kjent på Alta Havn sine hjemmesider.

            Vedlegg:

            0. Generell info ved skipsanløp

            1. Liste over avfall og lasterester som vanligvis behandles

            2. Mottaksanleggenes plassering (kartskisse m. div. opplysninger)

            3. Beskrivelse av leveringsprosedyrer

4. Meldingsskjema for avfall før anløp til havn

5. Deklarasjonsskjema for farlig avfall

6. Gebyrsystemet- avregning

7. Avviksskjema for påstand om utilstrekkelige mottaksforhold

8. Forskrift om levering og mottak av avfall og lasterester fra skip

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk

SAMARBEIDSPARTNERE