Bakgrunnstoff - Redningsskøyta til Alta

Redningsselskapets sjøredningskorps (RSRK)

Redningsselskapets frivillige sjøredningskorps utgjør i dag en viktig del av sikkerheten og beredskapstjenesten langs norskekysten. De utfører oppdrag på forespørsel fra den lokale redningsskøyta, hovedredningssentralene og kystradiostasjonene.
 
I 2007 reddet Redningsselskapet 50 personer fra den sikre død, 144 fartøy ble berget fra forlis og 6267 fartøy ble assistert. Av disse tallene står de frivillige sjøredningskorps for følgende:19 mennesker ble reddet, 40 fartøy ble berget fra forlis og 1500 fartøy ble assistert.
 
I Finnmark hadde de fast bemannede skøytene 367 oppdrag i 2007.
 
Vi har i dag i underkant av 700 frivillige redningsmenn og kvinner i sjøredningskorpsene som har som sitt hovedmål å redde liv, berge verdier samt drive forebyggende virksomhet langs norskekysten.
 
Redningsselskapet setter strenge krav til mannskapene både når det gjelder formell utdannelse og videreutdanning etter internasjonale standarder og anbefalinger. Organisasjonen jobber kontinuerlig med å holde mannskapene oppdatert på nye retningslinjer og krav som stilles til redningsmannskaper.

I dag har vi 14 aktive sjøredningskorps plassert fra Troms til Oslo, med størst konsentrasjon i Oslofjord-området. Stasjoneringsstedene erOslofjorden (Lysaker), Vestfold (Tønsberg), Østfold (Moss), Vest Agder (Kristiansand), Vest Agder (Mandal), Ryfylke (Stavanger), Bergen (Hjellestad), Ytre Sogn (Gulen og Solund), Sogn og Fjordane (Måløy), Romsdal (Aukra), Trondheimsfjorden (Trondheim), Femunden, Mjøsa (Gjøvik) og Troms (Tromsø).
 
 
Etablering av nye sjøredningskorps
I Redningsselskapets strategi - og langtidsplaner er det lagt inn flere etableringer av nye frivillige sjøredningskorps. Foruten Finnmark ser vi behov for å etablere sjøredningskorps i Nord-Norge, på Vestlandet og i Oslofjord-området.
 
Arbeidet med å opprette sjøredningskorps i Alta og Brønnøysund er godt i gang.
 
 
Styrker beredskapen
Sjøredningskorpsene dekker hovedsakelig områder hvor det ikke er tilgjengelig fast redningsskøyte i umiddelbar nærhet. De er også etablert enkelte steder langs kysten som et supplement til stasjoneringen av de ordinære redningsskøytene. Hensikten er primært å styrke beredskapen for å kunne utføre sjøredningstjeneste. Sjøredningskorpsene skal i tillegg gi service og assistanse til medlemmer av Redningsselskapets KystPatrulje og andre sjøfarende, samt utføre forebyggende aktiviteter.
 
Ideen om å bruke frivillige i Redningsselskapets beredskap, på lik linje med en del andre europeiske land, har vokst frem de siste 15 årene og skutt fart siden årtusenskiftet. Sjøredningskorpsene har også blitt et viktig redskap i hovedredningssentralen og LRS sin daglige operasjon.
 
 
Satsing på tre skøyteklasser
I Redningsselskapet satser vi i fremtiden på tre skøteklasser; Fosen-klassen, Petter C. G. Sundt-klassen og Simrad -klassen. Fellestrekk for de tre nye skøyteklassene er en optimal balanse mellom sjøegenskaper, høy fart og god slepekraft. Under utviklingen av de tre klassene, som i overskuelig fremtid vil være bærebjelken i Redningsselskapets flåte, er det lagt stor vekt på de endringene som hele tiden skjer i kysttrafikken.
·         Økt trafikk fra fritidsbåter
·         Større fritidsbåter og høyere fart
·         Flere båtførere med manglende kunnskaps- og ferdighetsnivå, samt at størrelsen på båtene øker
·         Stadig færre yrkesfiskere, og samtidig større og mer avanserte fiskefartøyer
·         Flere utenlandske fisketurister
·         Flere og større passasjerskip, ferger og hurtigbåter
·         Økende transport av farlig last
 
 
Simrad-klassen
Simrad-klassen består i dag av 12 skøyter bygget etter 2000 som alle er bemannet med frivillige mannskaper. I tillegg har vi tre mindre redningsfartøy deriblant Boomeranger RIB på Femunden.
 
Bruksområdet for skøytene i denne klassen er de helt kystnære strøk. Som en konsekvens av utviklingen i fritidsbåttrafikken er behovet for denne beredskapen stort.
 
Skøytene gjør en fart på rundt 37 knop og har en dypgang på bare 0,64 meter.  Simraden er utstyrt med to vannjetmotorer og er svært manøverdyktig helt inn i fjæresteinene. Skøytene er skreddersydd for redning, berging og assistanse overfor den stadig økende trafikken på sjøen.
 
Grunnet høykonjunktur i markedet opplever vi en vesentlig prisøkning på materialer og utstyr innen skipsbygging. Prisen for en skøyte i Simrad-klassen er i dag på ca 6 millioner kroner.
 
 
KONTAKT:
 
Kari Lene Olsen
Distriktssekretær Redningsselskapet, Finnmark
Holmen 2,
Boks 144, 9751 Honningsvåg
Telefon: 78 47 26 72 Mobil: 480 90 415
 
 
Gro Ismar
Markedsavdelingen Redningsselskapet
Veritasveien 14,
Postboks 500, 1322 Høvik
Telefon: 67 57 77 77 Mobil: 908 72 505